Offtopik

Kép

Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom

VO101_NateDog
Kapcsolat:

Res írta:Sziasztok!
Egy kezdő kéri a segítségeteket. 1-2 napja kezdtem el játszani az IL-2-vel és számomra iszonyatosan nehéz. Nincs semmiféle szimulátoros tapasztalatom, csak arcade repülős játékokkal játszottam. Tudnátok mondani egy olyan oldalt, ahol részletesen le van írva és esetleg demonstrálva van, hogy mit hogyan kéne (angol v magyar nyelven). Néhány alapvető fogalommal már tisztában vagyok (stall, flap-ek használata, stb), a felszállás már zökkenőmentesen megy (normal diff.), de pl.: az ellenség azonosításával mindig meggyűlik a bajom, valamint a közepes és nehezebb manőverek vége általában egy füstölgő romhalmaz. Segítségeteket előre is köszönöm.
itt az oldalunkon is körülnézhetsz,(elméleti anyagok), meg szerintem kérdezhetsz is.
Res

Átmerülés, átesés és leborítás között mi a külömbség?
Más: Egy saitek cyborg evo joystickom van és a gázkart nem tudom bekonfigurálni a játékhoz. Nem érzékeli ha mozgatom, se előre, se hátra.
VO101_Tom

Res írta:Átmerülés, átesés és leborítás között mi a külömbség?
Más: Egy saitek cyborg evo joystickom van és a gázkart nem tudom bekonfigurálni a játékhoz. Nem érzékeli ha mozgatom, se előre, se hátra.
Hello.

Átmerül: Ha átesési sebesség közelében óvatosan meghúzod a botot, akkor a repülőgép lassulni fog. A szárnyakon keletkező felhajtóerő az átesési sebességnél (v min) már nem bírja el a gép súlyát, de ez nem jelenti azt, hogy a gép azonnal elkezd zuhanni, mint egy kő. A csükkent felhajtóerőnél is vezethető még a gép (igaz, nagyon kis sebesség-tartományban), és ha az orrát horizont felett tudjuk tartani, akkor a gép átmerül (leszállásnál pl.). Ha ezt az állapotot huzamosabb ideig fenn tudjuk tartani, akkor beszélünk liftezésről. Ilyenkor nagyon intenzív csűrővel lehet megtartani, hogy ne billenjen dugóhúzóba. Óvatos gáz adagolással ki lehet húzni a gépet lebillenés, vagy dugóhúzó nélkül is. IL-2 ben a Bf 109 G-2 biztos meg tudja csinálni, azzal már lifteztem, hogy a többi gép repülési modelljében benne van-e nem tudom. Próbálgatni kell.

Az átesés valamivel dinamikusabb folyamat, itt is sebességvesztés miatti felhajtóerő-csökkenés van, de a gép orra nem marad horizont felett, hanem egy gyors mozdulattal horizont alá esik, és közel függőleges zuhanásba megy át a gép. Ha a repülési sebességét elérte, a bot finom húzásával az orrát ismét fel lehet venni horizontra (ha csak az egyik szárny esik át, akkor kerül a gép dugóhúzóba).

Leborítás. Az előbbiekkel ellentétben ez bármely sebességen elvégezhető, teljesen irányított manőver. Itt arrólvan szó, hogy a (közel) vízszintes repülés közben egy fél orsót végzünk, ami után a gép fejjel lefelé fog repülni. Ebből a helyzetből a bot azonnali húzásával átvisszük függőleges zuhanásba. Ezzel hirtelen tudsz nagy sebességet gyűjteni, viszont a magasságvesztés is jelentős, ezért csak menekülésre, vagy nagy magassági fölényből történő támadásra használjuk. Zuhanóbombázókkal is ez az ideális támadási eljárás, erősen bedöntve körözöl a cél körül, mikor látod, hogy felette vagy, tovább döntöd a gépet, és átmész zuhanásba. Ha pedált is használsz, a leborítás még gyorsabb lehet, már a csűrés közben, negyed orsónál lelépheted a gép orrát, így mikor háthelyzetbe kerül a gép, már egy bizonyos szöggel zuhanni fog, amit a bot húzásával viszel függőleges zuhanásba.
A manőver közben figyelni kell a gép maximális sebességére, ha túlgyorsul az kormány vagy szárny töréshez, illetve a pilóta elájulásához (befeketedéséhez) vezethet. Ezek a sebesség adatok, hogy melyik gép hol törik, melyik elől mennyivel tudsz meglógni, az Il-2 compare programban vannak benne, amit a weblap program letöltések menüből le is tudsz tölteni.

Joy. Nekem is Cyborg Evo-m van, ha a windowsban működik a gázkar, akkor a játékot elindítva a Controls menü legalján tudsz joystick tengelyeket a játékhoz rendelni, én is mindíg ott állítom be. Eddíg még ilyen gonddal nem találkoztunk, ha a joy többi tengelyét felismeri, (és jó a joy), akkor ennek is mennie kell.

Gépek felismerése gyakorlat kérdése, eleinte bekapcsolt ikonokkal repülj, akkor kiírja, ki az ellefél, ki nem.

Manővereknél figyelni kell arra, hogy a joyt ne végállástól végállásig használd, ha hirtelen rángatod ide-oda, annak biztos átesés, lepördülés, és kis füstölgő gödör lesz a vége. Támadás előtt tervezd meg, hogy nagyjából mit fogsz csinálni, és próbálj úgy repülni, hogy 300-400 km/h alá nem viszed egyik gépet nem. A legtöbbnek ebben a sebességtartományban van a corner-speedje, ami a legnagyobb szögsebességhez tartozó fordulási sebességet jelenti, ami véletlen sem azonos a legszűkebb fordulással!! Ezt nagyon jegyezd meg: Ha szűkíted a fordulót, akkor csökken a sebességed, így lehet, hogy szűkebben fordulsz, viszont egy kört hosszabb idő alatt teszel meg, mint az, aki corner speeden repül. Erről a sebességről is van adat az Il-2 compare progiban. Egy esetben szabad szűkítéssel elkoptatni a sebességet, ha azzal annyira a másik gép elé tudod húzni a revi célkeresztjét, hogy azonnal le is tudod lőni. Ha nem sikerül, szívni fogsz.
Kép
Res

Uhh, köszi nagyon hasznos volt amit írtál és a joy problémám is megoldódott.
A prop pitch-el pontosan mit állíthatok és milyen hatása van? Zuhanóbombázáskor pedig miért kell bezárni a motorhűtő radiátorait? És még valami: az rendben van, hogy folyamatosan kell 1 picit korrigálni felszálláskor és emelkedéskor, de utána mi miatt van az, hogy folyamatos balra húz a gép?
VO101_Tom

A prop pitch a légcsavar forgási irányú állásszögét jelenti (azokon a típusokon, ahol a légcsavartollak forgathatók). Ha az állásszög alacsony, a légcsavar az élével "hasítja" a levegőt, vagyis kis légellenállás miatt, alacsony motor-erővel lehet forgatni. Ha az állásszög növekszik, akkor több levegőt mozgat meg, nagyobb a szívóerő, de nagyobb a légellenállás is. Ez leterheli a motort. A legoptimálisabb, ha az állásszög mindíg akkora értékre van állítva, hogy a hajtómű a leggazdaságosabb fordulatszám/nyomaték értéken járjon. Ez a Messerschmittben használt DB 601 hajtóműnél 2400-2500 fordulat/perc. A játékban egyébként a prop pitch kijelzett értéke fordított, a 0% jelenti a legnagyobb, a 100% a legkissebb légcsavar állásszöget. A német gépek többségén automata légcsavar állásszög szabályozás van, nem is kell kikapcsolni. A többin fel kell tolni 100-ra és nem is nyúlni hozzá. A sebességet főleg hajtómű teljesítménnyel szabályozod, a prop pitch nicns igazán kidolgozva.
A prop pitchet egy helyen használom a játékban, zuhanásban combat flap kinyit, prop pitch 0%, így nem gyorsul túl a Messerschmitt, még 90 fokos zuhanásban sem.

Zuhanáskor a hűtőt a játékban nem kell becsukni. A program csak a túlmelegedett hajtómű hibáit, túlmelegedés hatásait modellezi le, a lehűlt motor hibáit, hatásait (köhög, hideg hengerben nem ég el normálisan az üzemanyag, lefullad, satöbbi) nem.
Combat Flap-et viszont érdemes használni, azt még ki lehet nyitni bármiylen sebességen (take of és landing flap álláson az ívelőlap nagy sebességen "beragad", onnan nem nyitható, csukható), zuhanó féklapként működik, kevésbé gyorsul túl a gép.

A prop pitchnél írtam, hogy a légcsavarnak nem kis légellenállása van forgás közben, ami egy ellentétes forgatónyomatékot hoz létre, így a légcsavar forgásával ellentétes irányban forogna a géptörzs is, ha nem tennénk ellene semmit (mint a helikopter farokrotor nélkül). Ezt már a gép tervezésekor figyelembe veszik, a Messerschmittnek pl. a függőleges vezérsíkja asszimetrikus, és olyan hatása van, mintha alaphelyzetben is kicsit be lenne lépve. Létezik csűrő trimm is, vagy olyan megoldás, hogy a repülőgép szárnyprofilja más a jobb és a bal oldalon, ami szintén a motor forgatónyomatékát igyekszik kiegyenlíteni. Ezek viszont más más sebességen más más értékkel korrigálnak, így előfordul, hogy rá kell segíteni pedállal.
Kép
Res

A hűtő nyitásának akkor a légellenállás csökkentésben van szerepe?
Gondolom akkor a gázturbinás gépek már nem 'húznak' oldalra mint a légcsavaros társaik.
A fegyver konvergenciát milyen távolságra érdemes belőni?
VO101_Tom

A hűtő a hajtóművet hűti. Ha a hajtómű túlmelegszik, csökken a hatásfoka, végül tönkremegy. Ezért a hűtés nagyon fontos (Engine overheat-et ha kiírka, akkor vissza kell hűteni, hogy engine normal-t írjon). Az viszont géptípustól függ, hogy ha kinyitod, akkor légellenállás növekedést okoz-e. A messerschmittnél pl. igen, az Fw 190-nél nem. Ha van ilyen beállítás, akkor automata állásban, 105% hajtómű teljesítménynél vígan elrepked. A teljesítmény fokozók (GM-1, water injection, MW50, Forszázs, Erhöhte notleistung) jobban melegítik a motort, ha overheat-et ír ki azt le kell kapcsolni.

Fegyver összetartás nálam 400-on van. Egyéni izléstől függ, ki mennyire közelről szeret lőni.
Kép
Res

Hát még elég sok tanulnivalóm van. Dogfight közben rendszeresen kerülök stall-ba, túlságosan agresszívam kanyarodok? Mikor tüzelési nézetben vagyok, de a cockpit el van rejtve, valahogy nem lehet előhozni az elfordulásjelzőt és a golyót?
VO101_Sanyo
Site Admin

A legjobb, ha már a kezdetektől be van kapcsolva a fülke, annélkül nagyon elkényelmesedik az ember. :) A gép pedig nem kanyarodik, hanem fordul. :D
"In thrust we trust!"
Kép
Res

Igazából amíg 15 percnél tovább nem tudok repülni anélkül, hogy belecsapnám a földbe a gépet legalább egyszer a fülkés megoldás csak rontana a helyzeten, bár teszek majd néhány próbát. :) . A fordulást megjegyeztem :D.
VO101_Mortuus

Ha jól emlékszem nálam 250 méterre volt állítva a konvergencia, mert egy átlagos méretű vadászgép fesztávja (8-10 m) ezen a távolságon akkorának látszik, mint a REVI szálkeresztjének a két belső vonala közötti távolság. (már ha érthető, amit próbálok magyarázni :P) Így könnyebb volt célozni, meg távolságot becsülni.

Edit: lehet hogy 300 volt az. Ki kell számolni :D
Kép

Amit ma megtehetsz, azt holnap is.
VO101_Tom

Lőni könnyebb a cocpit nézet nélkül, harcolni nehezebb. Mint ahogy külső nézetből is. Cocpit nélkül nem tudod hogy áll a géped, és hozzád képest hol van a másik. Nem tudod, hogy milyen kormánymozdulatok kellenek ahoz, hogy célkereszt közelébe kerüljön a másik (mármint ha fordulóharcról van szó). Külső nézetben célozni nem tudsz, ha viszont "visszaugrasz" a kabinba, akkor a foylamatosság szakad meg, ahogy a másikat követed. Én cocpitot csak akkor kapcsolom ki (ha szerver engedi), ha célzást gyakorlok.
Ja és még egy tanács. Próbálj egérrel nézelődni, ha nincs TrackIR-ed. Sokkal nagyobb szabadságot, és tájékozodó képességet ad, mint a hat-switch.

A stall az átesés jele. Túlságosan húzod a botot.
Kép
VO101_Kurfurst

Res írta:A hűtő nyitásának akkor a légellenállás csökkentésben van szerepe?
Gondolom akkor a gázturbinás gépek már nem 'húznak' oldalra mint a légcsavaros társaik.
A fegyver konvergenciát milyen távolságra érdemes belőni?
Gyakorlatilag a hűtésmodellről felesleges nagyon beszélni, úgy szar ahogy van, ki kell tapasztalni hogy a játékban hogy működik, de sok köze a valósághoz nincsen..
VO101_Tom

A revi célzóköre a távolság tizedét fogja be. Ezt úgy kell érteni, hogy ha 1000m-en függőlegesen lefelé célzol, akkor a földön egy 100m átmérőjű kört jelöl. Ugyanezt a levegőben alkalmazva, ha egy 10m-es fesztávolgású gép 6x fér a revi-körbe (német gépekben 1 osztás), akkor 600m-re van, ha 2x (három osztás, fél revikör), akkor 200, ha kitölti a revi-kört, akkor 100m. Ha ismered az ellenfél fesztávolságát, akkor így tudsz távolságot mérni.

(morti. 300 :) )
Kép
VO101_NateDog
Kapcsolat:

VO101_Mortuus írta:Ha jól emlékszem nálam 250 méterre volt állítva a konvergencia, mert egy átlagos méretű vadászgép fesztávja (8-10 m) ezen a távolságon akkorának látszik, mint a REVI szálkeresztjének a két belső vonala közötti távolság. (már ha érthető, amit próbálok magyarázni :P) Így könnyebb volt célozni, meg távolságot becsülni.

Edit: lehet hogy 300 volt az. Ki kell számolni :D
150m a tuti.
:mrgreen:
VO101_Mortuus

Jaja, ez az, csak már elfelejtettem, hogyan volt :). A bombázás eszközeiben benne van a számítás.
Kép

dr gonzo

A hűtő minden gépnél légellenállást okoz, és csökkenti a sebességet. Nagyon jól ki van dolgozva a programban.

Már kis sebességen is észrevehető a program hatása. Próbáljatok zárt hűtővel és nyitott hűtővel elstartolni egymás mellett. 30 mp múlva 50-100 méter előnye van a zárt hűtősnek.

Az overheat nem csökkenti a gép teljesítményét-a programban.

Ha 4p50mp overheat-on belül maradsz, és egy pillanatra abbamarad a jelzés, kezdheted a következő 4p50mp-et. (pár gép bír 10 percet, a tűzoltórendszeresek pedig a tűzoltó használatával visszahűlnek)

A messer viszonylag hamar visszahűl 95% full open hűtőn.

Nem vagyok gyakorlott harcos, hozzátok képest, de a közvetlen légiharcban, 5 perc teljesítményelőny döntő lehet. A hűtős és hűtő nélküli gép között döbbenetes sebességkülönbség van-vízszintes repülésben szinte állva hagyja a másikat..

Azután ráérsz hűteni fél percet.

Én mindig full hűtővel hűtöttem harc előtt, hogy minnél hüvösebb legyen a motor, így később jelzi az overheatet, ha jelzi akkor stopper, kb 4p20mp után hűteni kell, 5 perc után jelentkezik a berágódó hang. De ha lekapod a gázt full nyitott hűtőnél, akkor visszahűl annyi idő alatt hogy, hazarepüljön csökkent teljesítménnyel.-persze ha nincs harci tevékenység.
Az élet nem mond el neked semmit, de mindent megmutat!!!
Res

Van 1 nagy gondom: amikor bevetésre megyek és repülni kell elég sokat, ahhoz, hogy a célponthoz elérjek az egész út odáig szenvedés. Nem tudom kiegyensúlyozni a gépet, hogy egyenesen menjen, folyamatos korrigálás az egész, ráadásul 4X v 8X időgyorsításkor ez kész rémálom. Mit csinálok rosszul?
VO101_Mortuus

Erre való a trimm. Egyébként meg ilyen a repcsivezetés, miért baj ez? :)
Kép

Res

Nem baj, csak szokatlan. :)
Válasz küldése