Ok köszi! Szombaton leszek, pénteken nem!VO101_tvr írta:Megvegyem neked a CD Galaxisban? Aztán hétvégén elviszem.VO101_NateDog írta:Meg csak el kell jussak Pestre!VO101_Tom írta:Megveszed?
IL-2 STURMOVIK: Cliffs of Dover
Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom
- VO101_NateDog
- Kapcsolat:
- Lacusch69
Ezt nekem is eljátszotta már, amikor a QM-ben német repteret kell védeni.VO101_Tom írta:Egy kis pitot fűtés csodákra képes

- hq_Reflected
Ez szerintem marhaság, biztos valami fordítási hiba. Ismerem a könyvet. Van egy csomó könyvem a témáról és megnéztem, mind azt írja, hogy a Spit és a Hurri orduló ideje kb ugyanannyi, a Messzeré a legrosszabb ,a fordulókörben pedig a Hurrikáné a legkisebb, a Spitfire a második, és a 109 a legrosszabb.Lacusch69 írta:A legkisebb fordulóköre az Emilnek volt az angliai csatában.hq_Reflected írta:Nem, MKIa.
Hurricane vs 109, teljesen passzol rá mniden amit olvastam, bármelyiket is repülöm. De valahogy a Spitfire büdös nekem. A Hurrican-nek sokkal kisebb volt a fordulóköre, mégis 2 másodperc és halott vagyok ,ha egy Spit meglát. És nem is arról van szó, hogy kezdő volnék.
Nem vagyok "Luftwhiner" sem, mert egy kicsivel ugyan, de a Spitfire a kedvencem (útáljatok!), mindig is az volt, de ez akkor sincs így rendjén.
Emil: r=229m
Hurri: r=244m
Spit: r=268m
(Forrás: L.Deighton: Vadászrepülők 84.o.)
Viszont a legkisebb fordulókör nem azonos a leggyorsabb fordulókörrel!
Ez logikus is ,mert a Wing loading a Spitfire-nél és a Hurricane-nél kb megegyezik ,a messzeré viszont jelentősen nagyobb.
- VO101_Tom
Á, ez vita lesz amíg 2.vh-s szimulátorokat készítenek
A Messzeré stimmel (6000-en). Kurfurst oldalán van pl Emil fordulókörről doksi, ez alapján a mesza paraméterei:
"Without use of flaps :
at 0 m altitude - 170 m (557 feet)
at 6000 m (19 685 feet) altitude - 320 m (1050 feet).
With use of flaps :
at 0 m altitude - 125 m (410 feet)
at 6000 m (19 685 feet) altitude - 230 m (754 feet)."
Kérdés -ami az ilyen háborús könyveknél egyébként állandó probléma-, hogy az ilyen egzakt meghatározást kívánó műszaki paramétereket milyen forrásból szedik. Egy egy számot odadobni minden más infó nélkül elég slendrián
A legjobb persze ilyen vagy ilyen diagram lenne (ezek speciel a spitperformance.org-ról vannak), de ez sem corner speeden mutatja, hanem átesési sebességen (tépi neki mint a bolond), és "szintben maradva". De gondolom akkor is tépi neki mint a bolond
Szóval, ez sem az igazi...
"Without use of flaps :
at 0 m altitude - 170 m (557 feet)
at 6000 m (19 685 feet) altitude - 320 m (1050 feet).
With use of flaps :
at 0 m altitude - 125 m (410 feet)
at 6000 m (19 685 feet) altitude - 230 m (754 feet)."
Kérdés -ami az ilyen háborús könyveknél egyébként állandó probléma-, hogy az ilyen egzakt meghatározást kívánó műszaki paramétereket milyen forrásból szedik. Egy egy számot odadobni minden más infó nélkül elég slendrián

- Lacusch69
Igaz, hogy az Emil felületi terhelése volt a legnagyobb, ellenben volt automatikus orrsegédszárnya, és a fékszárnyának "harci" állása. (Az angol gépeken egyik sem volt)
Ez jelentősen csökkenti a felületi terhelés papíron meglévő hátrányát.
Ha ismered az idézett könyvet, akkor azt is tudod, hogy a németek nem merték ezt a kisebb fordulókörből származó előnyt kihasználni, mert az Emil szárnya kisebb terheléstől tört, mint a brit gépeké.
Innen ered az a téves infó, hogy a Messzer fordult a legrosszabbul (Deighton szerint)
Ez jelentősen csökkenti a felületi terhelés papíron meglévő hátrányát.
Ha ismered az idézett könyvet, akkor azt is tudod, hogy a németek nem merték ezt a kisebb fordulókörből származó előnyt kihasználni, mert az Emil szárnya kisebb terheléstől tört, mint a brit gépeké.
Innen ered az a téves infó, hogy a Messzer fordult a legrosszabbul (Deighton szerint)

- Márton
Nem tudom hogy kinek hányadik kiadása van de hányadik oldalon ír erről (régen egyszer elolvastam, nem sokat értettem belőle akkor
, most megint elővettem már csak a téma miatt is
)

Ernst Udet az I. világháborús veterán a még kipróbálási stádiumba sem érkezett Bf 109 berepülése után rögtön véleményt nyilvánított: "Messerschmitt, ebből soha nem lesz harci gép..."
- VO101_Tom
"(Forrás: L.Deighton: Vadászrepülők 84.o.)"

- Márton
ja jó már észrevettem kösz
túl gyorsan futottam át a hozzászólásokat
de itt nincsenek befolyásoló tényezők?
nem nagyon vagyok így otthon ilyen témában de ilyenek hogy a szél iránya és sebessége, a gép súlya, vagy hasonlók?
de itt nincsenek befolyásoló tényezők?
nem nagyon vagyok így otthon ilyen témában de ilyenek hogy a szél iránya és sebessége, a gép súlya, vagy hasonlók?

Ernst Udet az I. világháborús veterán a még kipróbálási stádiumba sem érkezett Bf 109 berepülése után rögtön véleményt nyilvánított: "Messerschmitt, ebből soha nem lesz harci gép..."
- VO101_Tom
Kisebb nagyobb mértékben, de minden számít. A környezeti hatások a gépek egymáshoz viszonyított teljesítményét nem befolyásolja, lévén mindkettőre ugyanazok a körülmények hatnak. A gépek egyéni beállításai, súly, hajtómű teljesítmény, vészteljesítmény használata, légi harc eleji energiaszintek viszont komolyan befolyásolhatják a teljesítmény paramétereket.
A tesztekben írt sebességeket minden esetben állandó sebességnek kell érteni, amit -elvileg- bármeddig képes tartani. Ha lenyomod, majd abból beletépve csinálsz egy 360 fokos fordulót, az értelemszerűen hamis adatot ad, mert ha elkopik a sebességed, a gép -csak a hajtómű erejéből- nem fogja ugyanazt a fordulási sebességet produkálni (kétségtelen, hogy majd minden gépet le lehet fordulni, ha magasabbról jössz). Ugyanez igaz amikor az emelkedési sebességet méri az ember, csak az az emelkedési sebesség (variométer m/s értéke) számít, aminél a gép sebessége nem csökken.
Amikor ilyen teljesítmény teszteket olvasol (mondjuk itt) ott éppen ezért részletesen le vannak írva a teszt körülményei.
A tesztekben írt sebességeket minden esetben állandó sebességnek kell érteni, amit -elvileg- bármeddig képes tartani. Ha lenyomod, majd abból beletépve csinálsz egy 360 fokos fordulót, az értelemszerűen hamis adatot ad, mert ha elkopik a sebességed, a gép -csak a hajtómű erejéből- nem fogja ugyanazt a fordulási sebességet produkálni (kétségtelen, hogy majd minden gépet le lehet fordulni, ha magasabbról jössz). Ugyanez igaz amikor az emelkedési sebességet méri az ember, csak az az emelkedési sebesség (variométer m/s értéke) számít, aminél a gép sebessége nem csökken.
Amikor ilyen teljesítmény teszteket olvasol (mondjuk itt) ott éppen ezért részletesen le vannak írva a teszt körülményei.

-
Miklós
Csak bele vau-vau, bocs, emlekeim szerint nem a szarny volt a gyenge pont hanem a vizszintes vezersik, ezert is volt kimerevitve. Ha a szarny lett volna gyenge azt hiszem kisebb lett volna a zuhanosebessege. (Vne-re gondolok)Lacusch69 írta:az Emil szárnya kisebb terheléstől tört, mint a brit gépeké.
Don't be chicken McFly!
Bocs ha ekezet nelkul irok, a notebookom angol billentyuzetes.
Bocs ha ekezet nelkul irok, a notebookom angol billentyuzetes.
-
endre
A zuhanósebesség nincs hatással a vízszintes vezérsíkra?Miklós írta:
Csak bele vau-vau, bocs, emlekeim szerint nem a szarny volt a gyenge pont hanem a vizszintes vezersik, ezert is volt kimerevitve. Ha a szarny lett volna gyenge azt hiszem kisebb lett volna a zuhanosebessege. (Vne-re gondolok)
Viszont merevítve kellett annyit bírnia a fordulóknál, amennyit kellett. Úgy tudom a vezérsík törése miatt bekövetkezett gépveszteségek csak a korai F verziónál fordultak elő. -ekkor hagyták el a dúcokat.
Amin még érdemes lenne elgondolkozni, az a legkisebb fordulókörnél ható erők lehetséges nagysága a viszonylag kis sebesség mellett. Gondolom az erők sem voltak akkorák, mint 500 kmh-ás zuhanásból kivételnél.
Szerintem biztos nem a papíron számolt adatokat dobták csak föl akkoriban és az Emil fordulókörét biztos tesztelték is. Meglehet, hogy volt olyan jó, vagy jobb, mint az angolszász taligáké, csak ugye az alap és bevált német taktika nem igazán igényelte a vitatott képességek meglétét.
Ami ebben a témában talán igazságot tehet, az néhány Möelders, vagy Galland beszámoló az esetleges RAF gépekkel történt fordulóharcról.
Egyébként meg mindenki a saját lovát dícséri, és én személy szerint nem foglalkozok azzal, hogy a hurri 10 méterrel jobban fordul, amikor keresztbe lövöm egy rázuhanás után
- VO101_MMaister
A szárnyterhelések összehasonlításából egyértelmű, hogy a brit gépeknek kisebb a fordulóköre. A spitfire 6000m alatt sebességben és emelkedésben is partiban volt a messzerrel. Igazság szerint a messzernek csak két előnye volt. A motor tolerálta a negatív terheléseket és jobban gyorsult zuhanásban. A kettőt kombinálva (ha volt magasság) a messzer pilóták egy zuhanásba nyomással le tudtak lépni ha túl meleg volt.
De a valóságban ezek a száraz adatok csak annyit értek amennyit az adott pilót ki tudott hozni az adott gépből.
De a valóságban ezek a száraz adatok csak annyit értek amennyit az adott pilót ki tudott hozni az adott gépből.
- VO101_NateDog
- Kapcsolat:
Fel lehet ezt telepíteni eltérő meghajtóra? Nincs a C-en 10 giga hely, meg amúgy sem ott vannak a játékaim.
- VO101_Tom
Ahova a Steam fel van telepítve, oda megy minden játék.

- VO101_Tom
A meszának hajlott a szárnya is rendesen, Rall is elmondta ezt egy interjúban (többször linkeltük már ide ezt), hogy ő nem is használta a szárnyágyút, mert rendszeresen elakadt, és akkor az egész rendszer működésképtelenné vált.
Egyébként meg ahogy interjúkra, úgy könyvekre alapozni elég necces. Mármint a pontos műszaki vagy teljesítmény paramétereket illetően. Elvétve tudod csak, hogy egyik-másik gépnek pontosan melyik változata, milyen kondícióban és körülmények közt csapott össze. Ha valaki energiafölényből támadott, és azt elkoptatva az angol mögé tépte, akkor nyilván azt érezhette, hogy a mesza jobban fordul (és ugyanezt a játékban is megcsinálod), de ez hamis eredmény. A 109-es nem fordult olyan jól - pláne alacsony sebességen - mint az angol gépek. Ezt többször, több helyen is lemérték. Nem nagy a különbség, de ahhoz épp elég, hogy szívjanak vele, többek közt ezért is volt végzetes a szoros bombázó kísérés. A mesza előnye a nagy magasságban és sebességben rejlett.
Ami a codot illeti, az angol gépektől egyátalán nem kell félni (dogszerveren), simán meg lehet őket verni (Spit I és Hurrit, a Spit II szinte összes szerveren le van tiltva), sőt, corner speeden húzva fordulóharcban is lőttem már le gépet (na ja, sok függ attól ki vezeti a másik gépet). Energiaharc az il2-höz viszonyítva másabb, mintha mindennek sokkal kevesebb energiája lenne, azért a magasság és a sebesség fölény sokkal többet ér, sokkal kisebb különbség is elég már ahhoz, hogy fölényben maradj, nem kell kilométereket emelkedni, amit két loopingból ledolgoznak...
Egyébként meg ahogy interjúkra, úgy könyvekre alapozni elég necces. Mármint a pontos műszaki vagy teljesítmény paramétereket illetően. Elvétve tudod csak, hogy egyik-másik gépnek pontosan melyik változata, milyen kondícióban és körülmények közt csapott össze. Ha valaki energiafölényből támadott, és azt elkoptatva az angol mögé tépte, akkor nyilván azt érezhette, hogy a mesza jobban fordul (és ugyanezt a játékban is megcsinálod), de ez hamis eredmény. A 109-es nem fordult olyan jól - pláne alacsony sebességen - mint az angol gépek. Ezt többször, több helyen is lemérték. Nem nagy a különbség, de ahhoz épp elég, hogy szívjanak vele, többek közt ezért is volt végzetes a szoros bombázó kísérés. A mesza előnye a nagy magasságban és sebességben rejlett.
Ami a codot illeti, az angol gépektől egyátalán nem kell félni (dogszerveren), simán meg lehet őket verni (Spit I és Hurrit, a Spit II szinte összes szerveren le van tiltva), sőt, corner speeden húzva fordulóharcban is lőttem már le gépet (na ja, sok függ attól ki vezeti a másik gépet). Energiaharc az il2-höz viszonyítva másabb, mintha mindennek sokkal kevesebb energiája lenne, azért a magasság és a sebesség fölény sokkal többet ér, sokkal kisebb különbség is elég már ahhoz, hogy fölényben maradj, nem kell kilométereket emelkedni, amit két loopingból ledolgoznak...

- VO101_NateDog
- Kapcsolat:
ok már megy felfelé... az ikonja undorító.VO101_Tom írta:Ahova a Steam fel van telepítve, oda megy minden játék.
- VO101_tvr
A Babusa Mihály féle Spitfire és Messerschmitt összehasonlítás igen aktuális lett, úgy érzem
http://www.pumaszallas.hu/hirek/101021- ... konyv.html
http://www.pumaszallas.hu/hirek/101021- ... konyv.html
- VO101_NateDog
- Kapcsolat:
Naa fent van, megnézegettem egy órát kb. Tetszik, de kell hozzá egy új masina, mert ezt maxra húzva AKAROM játszani.VO101_Tom írta:![]()
Track irt működésre bírtam alatta (lefagyott softvert kellet cserélnem), joy tengelyeket beállítottam, repkedtem egy 30 percet.
Hétköznap majd konzultálhatnánk, segíthetnél bekonfigolni a többi dolgot...
- VO101_Tom
Nemtom mennyit olvastál utána, options / grafika részben ezeket azonnal kapcsold ki:
Epilepszia szűrő (Ubisoft által betett feature, jogi okai voltak, de csak baj van vele. Alapból asszem bekapcsolva van)
SSAO - ez valami renderelési technika, nem javít látványos dolgokat, ellenben qrva sok erőforrást elvisz.
Ezek qrva sokat dobnak az fps-en, amit még lejebb lehet venni, az a talaj shaderek, és talaj részletesség. Ezek nem annyira feltűnő dolgok, hogy repkedés közben sokat rontana a kinézeten. Az erdő az ami szintén sok erőforrást elvesz, viszont nélküle sokkal szarabb a játék. Ha másként nem megy, akkor ezt még esetleg ki lehet kapcsolni, hogy a repkedés folyamatos legyen, de ezt csak végső esetben.
Amiket viszont mindenképp maxon hagytam, az a dinamikus árnyék, a textúra részletesség (a 4000x4000 pixeles textúrák első hallásra soknak tűntek, de ha lejjebb veszed, úgy sokkal szarabbul néz ki a táj és a gép is), objektum részletesség, vizuális effektek.
Plusz, keresd meg a conf.ini -ben ezt a sort:
ProcessAffinityMask=15
Előle vedd ki a ; jelet, és írd át 15-re. Akkor jobban kihasználja a négy magot (állítólag), nekem annyira nem tűnt fel (hat mag mellett), de ártani csak nem árt (ha kétmagosod van, akkor írd át 3-ra). Itt van a lap teteje felé egy táblázat, mennyi magnál hova állítsd.
A beta patcheket próbálgathatod, de ezzel a legújabbal elég sok gond van (a játék része jobb lett, a felhasználói felülettel és a full screennel vannak problémák), de ilyenkor szándékosan le is kapcsolnak ezt-azt a progiban, szal egyenlőre az alappal ismerkedj: 1.00.14101. Ebben még 4000 fölé ne akarj menni (nagyon ráz a mesza, de beta-ban már kijavították), CEM-el, gépekkel ismerkedni teljesen jól lehet, dogszerverek is működnek, online war még nincs.
Epilepszia szűrő (Ubisoft által betett feature, jogi okai voltak, de csak baj van vele. Alapból asszem bekapcsolva van)
SSAO - ez valami renderelési technika, nem javít látványos dolgokat, ellenben qrva sok erőforrást elvisz.
Ezek qrva sokat dobnak az fps-en, amit még lejebb lehet venni, az a talaj shaderek, és talaj részletesség. Ezek nem annyira feltűnő dolgok, hogy repkedés közben sokat rontana a kinézeten. Az erdő az ami szintén sok erőforrást elvesz, viszont nélküle sokkal szarabb a játék. Ha másként nem megy, akkor ezt még esetleg ki lehet kapcsolni, hogy a repkedés folyamatos legyen, de ezt csak végső esetben.
Amiket viszont mindenképp maxon hagytam, az a dinamikus árnyék, a textúra részletesség (a 4000x4000 pixeles textúrák első hallásra soknak tűntek, de ha lejjebb veszed, úgy sokkal szarabbul néz ki a táj és a gép is), objektum részletesség, vizuális effektek.
Plusz, keresd meg a conf.ini -ben ezt a sort:
ProcessAffinityMask=15
Előle vedd ki a ; jelet, és írd át 15-re. Akkor jobban kihasználja a négy magot (állítólag), nekem annyira nem tűnt fel (hat mag mellett), de ártani csak nem árt (ha kétmagosod van, akkor írd át 3-ra). Itt van a lap teteje felé egy táblázat, mennyi magnál hova állítsd.
A beta patcheket próbálgathatod, de ezzel a legújabbal elég sok gond van (a játék része jobb lett, a felhasználói felülettel és a full screennel vannak problémák), de ilyenkor szándékosan le is kapcsolnak ezt-azt a progiban, szal egyenlőre az alappal ismerkedj: 1.00.14101. Ebben még 4000 fölé ne akarj menni (nagyon ráz a mesza, de beta-ban már kijavították), CEM-el, gépekkel ismerkedni teljesen jól lehet, dogszerverek is működnek, online war még nincs.