AWC bevetések

Online hadjáratok

Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom

VO101_Tom

A 25-i összefoglalóban írtam, Farbert a saját géppárja lőtte le (nagyon messziről Spitnek nézte, ellőtte a hűtőt, aztán Farber kényszerleszállt), egy finn Ju88-ast meg egy JG-4-es. Widukindot lőtte le saját az első küldin. Egy motorral evickélt haza, mikor egy saját ellőtte a másikat is.

Ha mi is bombázót védünk, arra NAGYON kell figyelni, hogy 6 órából támadó angolt NEM lövünk annak 6 órájáról, mert abból a bomber is kap! Akkor szólni kell, hogy hullámvasutazzon (átnyomásokban amúgy is szar az angol), vagy tépje jobbra balra, de ne repüljön tök egyenesen (hacsak nincs valami baja már, de akkor azt le kell rádiózni).

Saját gép lelövéséért automatikusan egy hétvége pihi! Előre szólok! :icon_crazy:
Kép
VO101_Tom

Persze, kell vadász is. Csak olyan üljön bele elsősorban, akinek egy rácsapás egy gép. Gondolkozok egyébként a taktikán, szerintem nekünk is az este második felében kell támadni, oda-rusholni úgysem tudunk, mert Tramenqourt-ból szállunk majd föl. Visszaérni viszont elég gyorsan vissza lehet, akár 15 perc alatt is a Lympne-Calais távon. Ha kicentizzük, abban az a móka, hogy ha utánunk is jönnek, ők már nem érnek vissza.
Kép
VO101_Mortuus

Nem tudom, hogy a légvédelem mindig olyan balfasz-e, mint a múltkor, amikor a lassú+nagy blenheimeket nem bírta lelőni. Mert ha igen, akkor tényleg valami alacsonytámadás kéne sztem.
Ha pedig az angolok lejönnek, akkor őket könnyebben is támadhatják a Messzerek.
Kép

Amit ma megtehetsz, azt holnap is.
VO101_NateDog
Kapcsolat:

VO101_Tom írta:Persze, kell vadász is. Csak olyan üljön bele elsősorban, akinek egy rácsapás egy gép. Gondolkozok egyébként a taktikán, szerintem nekünk is az este második felében kell támadni, oda-rusholni úgysem tudunk, mert Tramenqourt-ból szállunk majd föl. Visszaérni viszont elég gyorsan vissza lehet, akár 15 perc alatt is a Lympne-Calais távon. Ha kicentizzük, abban az a móka, hogy ha utánunk is jönnek, ők már nem érnek vissza.
Az "egy rácsapás-egy gép" nem a stílusom, a sokkal hosszabb előjáték híve vagyok először finoman körbelövöldözöm... :mrgreen:
Komolyra fordítva: vigyek vadász vagy ne?
VO101_Tom

Persze, kell vadász is.
Szerintem két Ju 88 és két Ju 87 elég kell hogy legyen. De ezt majd kiderítjük hétvégén.
Kép
VO101_NateDog
Kapcsolat:

VO101_Tom írta:Persze, kell vadász is.
Szerintem két Ju 88 és két Ju 87 elég kell hogy legyen. De ezt majd kiderítjük hétvégén.
ok.
VO101_Tom

Pár nyalánkságot megosztok itt amíg a weblap repülőgépes szekciója nem készül el (ok, még el sem kezdtem, de ez jobban hangzik így :icon_crazy: ). 99%-ban német doksik, akinek van ingerenciája rá, az bevetésig lapozgassa, hátha talál bennük érdekes dolgot. Amelyik doksi nem Fraktur betűtípussal íródott, azt a google translate weboldal pdf-ből közvetlenül le tudja fordítani (a szövegben a copy paste zárolva van, de ezzel működik).

Bombázás Eszközei III. fejezet - na ez pl magyar doksi, a weblap tankönyvek menüben is megosztott, a Kassai Repülő Akadémia bombázó képzésen részt vett állományának tankönyve (1943). Nem mondom, hogy minden része fontos a játékhoz, de a bombavető táblázatok, a fokok, a sima Revivel célzás egész jól használható.

Itt pedig a német doksik:
Bombenabwurf pack - Német leírások, füzetek melyek a légi bombázás eljárását tanítják.
Bombenabwurf Ju 87 und Ju 88 - A Ju 87 és a Ju 88-assal végrehajtható bombázási eljárások.
Ju 88 Manuals - A clodban repülhető Ju 88 típusok leírásai, gépkönyvei. Az 1941-es doksiban erősebb hajtóműről van már szó, ha véletlen a teljesítményértékekhez tévedtek, ne hasonlítsátok hozzá a játékot.
Ju 87 Manuals - A clodban repülhető Ju 87 típus leírásai, gépkönyvei.
Handwerkzeug Bombenwurf - Ez inkább csak érdekes, mint hasznos, a háborús repülőbombákat veszi sorra ez a kis füzet, fényképekkel illusztrálva a tipikus romboló erejüket. Il-2 után furcsa látni mire képes akár az 50 kg-os is. Clodban azért már nagyobbat pukkannak :)
Kép
V.4_Safi

Pénteken nem leszek gépközelben, szombat vasárnap igen. És sajna a jövő hétvégét meg teljesen bukom.
VO101_Tom

Ma este 8-9 felé megbeszélés. Utána kis bomber gyakorlás.
Kép
VO101_Tom

Ezt a géphasználatot adtam le:

Ju 88 - MKHL - VO101_Tom
Ju 88 - MKHL - V.4_Pogi
Ju 87 - MKHL - 101/7_Savas
Ju 87 - MKHL - 77.PX_Dumbo
Ju 87 - MKHL - Hubabacsi
Ju 87 - MKHL - 2/1_vszd_N3su

Bf 109 E-4 - MKHL - VO101_NateDog
Bf 109 E-1/3 -MKHL - VO101_tvr
Bf 109 E-4 - MKHL - V.4_Safi
Bf 109 E-1/3 - MKHL - Mijki

Reserve:
VO101_Mortuus
101/7_Jani
Kép
VO101_Tom

Szombaton nem leszek gépközelben estig, szóval délután nélkülem gyakoroljátok még a bombázásokat.

Ez Lympne, a nyugati hangárok NEM a célpont részei:
Image
Most beszéltem Gruberrel, azt mondta, hogy a térképen lévő vörös célok mindegyike a célpont részei, de azoknak csak az 50%-át kell kidobni. Tehát nem a 30 tartálykocsi 80%-át, hanem a teherautókkal és hangár előtti repülőgépekkel együtt a 42 cél 50%-át. A különbség nem sok 24 helyett csak 21 cél, viszont ez azt jelenti, hogy D1, D3, B2, H2 az fontosabb célpont mint a többi (csoportonként ezeknél 1-2 plusz objektumról van szó). Ez az eredeti elképzelésen – hogy elsősorban az épületeket (tartálykocsikat) akarjuk támadni – nem változtat, viszont jó tudni, hogy adott esetben a statikus gépek lövése is bele számolódik a reptér sérülésébe.

Grubernek tetszik az elképzelés, hogy menjünk biztosra, késleltetve indulva kivárjuk, hogy a vadászaik hátha elfogyasztják idő előtt az üza nagy részét. Ráadásul így a védelemre több gépet vonhat össze a kék oldal a játék első felében. Viszont így lehet, hogy kevesebb védő vadászunk lesz.

Sokáig nem szeretnék a bombázókkal a földön dekkolni, de sokat nem is tudnánk, elég messzire megyünk. Mindenesetre úgy fogom kiszámolni, hogy a játék utolsó fél órájában támadjunk, minél később. A vadászoknak nagyon fontos az üzemanyaggal spórolás, kb fél órát mindenképp várakozni kellene, és kevéssel a bombázók után indulni, aztán nagy magasságban levett gázzal közlekedni, hogy az üzemanyag kevésbé fogyjon (mesza üza fogyasztási táblázat a post alján). A bombázók támadása előtt kb 20 perccel nagy magasságban felderítik Lympne-t, ha nem látnak semmit, visszajönnek és alacsonyan csatlakoznak a bombázókhoz. Ez azzal együtt, hogy felderíti a célt, még elterelésre is jó lehet, ha a vadászaikat fel küldik nagy magasságba, azzal mi csak nyerünk.

Valószínű, hogy az ellenséges légierő nagyon aktív lesz a St-Omer szakaszon, esetleg Tramenqourtnál is, ezért én eltávolodnék nyugatra, és délről érném el Dungenesst, onnan Lympne-t. Ez a célokra repülés miatt is ideális irány lenne.

A célok azonos sablont követnek minden repülőtéren, a hírszerzés információ szerint így néznek ki. (nagyjából északi irányba néz a kamera):
Image

A támadási terv alapelve, hogy egyetlen rácsapásból oldjuk meg. Ez lenne a legideálisabb. Ezt a következőképp képzelem el: A két Ju 88-as kb 500-1000 méterről kb 45 fokos szögben (kötelékből, egy időben) támadva egy rácsapárból kidobja a B3-B2-B1-H1 illetve a H4-H3-H2-D3 sort. 3-3 célt kidobni simán ki lehet, ha nem megy túl alacsonyra a harmadik, és nem túl lapos a szög, akkor a 4. is belefér. Ezt teszteltük, gyakoroltuk délután, simán belefér. Az első rácsapás után a Ju 88-asok azonnal dél felé veszik az irányt, teljesen mindegy mit dobtak ki és mennyi bombájuk maradt. Ha nem ment ki összesen 8, csak 6, az sem gond, ott jön a négy stuka. Csak 500 kg-osokkal támadnak, F1-D1 cél egyetlen 500-assal is kidobható, erre megy az egyik Stuka, a másik a D2-re. Oldás után irány dél. Az utolsó két stuka azokat a célokat támadja 500-assal, amiket a többiek eltévesztettek/kihagytak. Valószínűleg a B1, H1, D3, ezek a nehezebb célpontok a Ju 88-al. Ők is támadnak, az oldás után ők is azonnal délnek veszik az irányt. A támadást a lehető legrövidebb idő alatt, fegyelmezetten hajtsuk végre, mert ha a 2. Stuka géppár támadása után a reptér még aktív, akkor kell menni még egy kört. Ha nincs látható/biztos célpont épületnél, akkor a hangárok előtt álló ép gépeket kell lőni/dobni. A 88-asok csak akkor fordulnak vissza, ha van bombájuk, de ezt talán mondani sem kell.

A tervnek vannak olyan részei, amik csak a küldetés alatt derülhetnek ki. Ilyen pl, hogy hány vörös van még a játékban, amikor elindítjuk a támadást (ha leszáll de nem lép ki, akkor is azt mutatja, hogy még a gépben ül, ezért ha sok név van a listában, az nem biztos, hogy rosszat jelent, viszont ha kevés, az biztosan jó). Előfordulhat, hogy időhúzás közben belénk futnak, vagy a vadászainkkal a támadás előtti utolsó felderítésnél. Ilyenkor az érintettek felveszik a harcot, aki tud, az támad.

Dumbo, döntsd el vasárnapig, hogy Ju 87 vagy Ju 88-assal jössz. Ha Ju 88, akkor a D3-D2-D1 sort szórod meg egy rácsapással, és utána irány haza.

A négy kísérő vadásznak az lesz a feladatuk, hogy a bombázókat védjék. Elsődlegesen védendő célok a támadásuk megkezdése előtti bombázók. Légi harcba csak akkor kezdjenek, ha az ellenséges gépek őket vagy a bombázókat közvetlenül veszélyeztetik. Nagyon fontos, hogy Lympne le legyen bombázva, morális szempontból is!
A Ju 88-as raj pk én vagyok, Stuka raj pk 101/7_Savas, a vadász raj pk NateDog.

A terv változhat, finomodhat, észrevételeket, javaslatokat ne tartsátok magatokban.
Bf 109 üza fogyasztási táblázat, ha még nem tettem volna ki:
Image

Image
Kép
VO101_tvr

Srácok! Nekem jut még gép?
VO101_NateDog
Kapcsolat:

VO101_tvr írta:Srácok! Nekem jut még gép?
alább:
Bf 109 E-1/3 -MKHL - VO101_tvr
VO101_Tom

tvr. Bombázóval jönnél inkább?

A tegnapi gyakorló missiont feltettem ide, ha valaki ma akarja hosztolni:
http://www.pumaszallas.hu/Private/VO101 ... aining.rar

A Gruber készítette offline fájl pedig itt van, ezen lehet tesztelni, hogy mennyi cél elpusztításakor megy ki a reptér. Ezen vannak hajók és Lympne is be van rendezve. FMB-ben editálni kell, ha online többen akartok rajta reppenni.
http://sowc.forumotion.co.uk/t297-bomber-training-map
Kép
VO101_Mortuus

Sajan nem vltam gépközelben, most értem haza. De írni akartam, hogy múlt héten próbálgattam a fűnívóban támadást 88-assal. A gyakorlóküldiben egy kicsit más az épületek elrendezése, de a lényegen nem változtat. Én 4 db 250 kilóst raktam a nagystukára, és észak-déli irányon (vagy dé-észak, tökmindegy :)) egyesével, sorozatban, 55 méteres közzel dobtam őket. Így jó célzással (ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy a megfelelő időben kezded el nyomni a kioldógombot :)) 10-ből 8-szor kimentek az egy sorban lévő célok. Az előttük parkoló gépek teljesen random pukkantak ki, ezt nem is értem, de mindegy. Esetleg egy stuka végigszórhatja a megmaradt célokat, vagy géppityus rácsapással takaríthat fel, ha nincs enemy, akkor tökmindegy, hogy 1 vagy 2 rácsapást megyünk a reptér ellen. Szóval így 2 ju88 egy rácsapásból szét tudja bombázni a 2 sor épületet, a vezetési pontot (vagy mi az, ami mögöttük van).
Szóval ez jutott eszembe, ha esetleg nullán kéne menni mert várnak a spitek :)
Ja, a Gruber-féle missiont használtam én is.
Kép

Amit ma megtehetsz, azt holnap is.
Savas

Üdv!
A terv megértve, nyugtázva.
VO101_Tom írta:A Ju 88-as raj pk én vagyok, Stuka raj pk 101/9_Savas, a vadász raj pk NateDog.
Ne bolygassuk a múltat, legyen inkább 101/7_Savas. Még a végén elkezd libabőrözni a hátam.

~S!~
VO101_Tom

Savas írta:Üdv!
A terv megértve, nyugtázva.
VO101_Tom írta:A Ju 88-as raj pk én vagyok, Stuka raj pk 101/9_Savas, a vadász raj pk NateDog.
Ne bolygassuk a múltat, legyen inkább 101/7_Savas. Még a végén elkezd libabőrözni a hátam.

~S!~
Ú szorri, javítottam.
Kép
VO101_Tom

A két Stuka pilóta (Savas és Huba) feladata még kérdéses, valószínűleg ők mégsem hoznak vadászt, hanem Stukával a hajóvadász csoporthoz lesznek ideiglenesen átvezényelve. Ők nem várnak a földön, hanem a játék indulásakor azonnal elindulnak északra, és Boulogne környékén várják a jelentést, hogy a felderítők találnak-e konvojt. Ha igen, akkor megtámadják azt. Ha nem, akkor csatlakozhatnak hozzánk, vagy mehetnek radart bombázni (narancs group fedezete mellett). A gond az, hogy a 4db 110-es, akik hajó vadászaton lesznek, a legoptimálisabb esetben is csak 8 hajót dobhatnak ki. A két Stuka is ki tud dobni négyet (és ti nem hibáztok 8-) ), szal ennek elégnek kellene lennie. Viszont az, hogy jön-e konvoj és ha igen honnan, az csak holnap derül ki.

Német konvoj nem lesz.

Lehet, hogy a negyedik Ju88 is más feladatot kap (de ezt még pontosítjuk holnap). Ha a hajók túlélik a 110 és a Ju87 támadást (erről majd szólnak rádión), akkor a 4. Ju88-asnak azonnal fel kell szállni, és Lympne helyett a hajókat támadni (ha lesz vadászfedezet persze). Azt tegnap láttuk, hogy akár 3 Ju88 is ki tud kidobni egy repteret úgy, hogy nem is kell 2. kört repülni. Logikus tehát, hogy a reptérre amúgy felesleges bombákat hajókra szórjuk. Bár erre sok esélyt nem látok, a 110-esek és a Ju87-esek le tudnak rendezni egy nyamvadt konvojt, ha normál vadászvédelmet kapnak, ha meg nincs normális vadászfedezet, akkor nem küldjük oda a Ju88-ast sem.

Ez a terv holnapra, térképen rajzolva. Támadás Lympne ellen. A különböző navigációs helyekre írtam azt a legutolsó időpontot, amikor a küldetés még lerepülhető (mission start time 15:00). Ha csúszik az idő, akkor egyszerűen le lehet vágni az útvonalat. Ezektől az időktél olyan 5 percet térhetünk el max (úgy értem korábban lenni a pontokon), akkor lesz pöpecül kiszámolva a vége. 8-)
Image
Kép
VO101_Tom

Meg meg akartam nézni a Ju88-as üza fogyasztását. 1.2 ata, 2200-as fordulatszám és 36% gázkar állás mellett (300-310 km/h szintben repülve) időgyorsítással két és fél óra játékidő alatt fogyott el majdnem az üza fele... tekintve, hogy az eredeti gép hatótávolsága 2400 km volt, ez nem is tűnik extrémnek... na, de a lényeg, hogy este elég lesz nekünk fél tank üza is.

Megcsináltam a Ju 88 Skineket is (egy kékes meg egy zöldes):
Ju88 naval pack letöltés innen

Kék:
Image

Image

Image

Zöld:
Image

Image

Image
Kép
mijki95

Ma mégsem tudok jönni, Mortuus vagy Jani jöjjön helyettem. A gépem E-1/E-3.
Válasz küldése