Azt néztem én is. Az imbolygást nem tudom. Az oldalra húzás viszont régi dolog. Ezek a géppuskák nincsenek szinkronizálva (egymással), és a tűzgyorsaság is változik 520-540 lövés/perc. Ez okoz(hat) oldalra lengést. Látod, hogy amikor az utolsó húszas lőtt, az hogy elhúzta a gépet.VO101_NateDog írta:Megnéztem a videót Tom, egy dolog ütött szöget a fejembe: arra mi a magyarázat hogy a 109-es jobbra-balra, fel-le leng tüzelés közben a Spit pedig elkezd "eléhordani", azaz megemeli az orrát? Hurricannél még hangsúlyosabb, ott jobb-bal irányú mozgás szinte nincs is.
IL-2 STURMOVIK: Cliffs of Dover
Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom
- VO101_Tom

- VO101_tvr
A vastagság a kiskalibert sem fogja meg 100-200m távolságról.VO101_Tom írta:Most olvasom a fórumon, a Spitnek a "péncéllemeze" 4mm-es volt a pilóta mögött, és 6 mm-es a fejnél... ppffhh... és ezek még gondolkoznak rajta, hogy "talán" az megfogja a 20-ast.Vicc...
- VO101_Tom
Karaya mindjárt küld majd újabb doksikat (ráuszítottam a német srácokat a témára
), amit eddig találtam, az az MG-150/20-asról van. Az 300 méterről átlőtt egy 10-12 mm-es páncéllemezt 60 fokos becsapódási szög mellett is...

-
bfeca1229
Én is úgy gondolnám, hogy egy 4, vagy 6 milliméteres lemez senkit sem fog megvédeni az örökkévalóságtól, a húszmilisnek hatalmas nagy ereje van, végig megy mint fos a libán....
Nem véletlenűl tartották erős fegyverzetűnek az emileket. Egy jól irányzott sorozat szerintem simán kinyírhatta a pilótát.
Nem véletlenűl tartották erős fegyverzetűnek az emileket. Egy jól irányzott sorozat szerintem simán kinyírhatta a pilótát.
- VO101_Tom
Na, igazat megvallva sok meglepetés nincs benne, Karaya mutatott egy doksit, németek tesztelték a különböző fegyvereik átütőképességét.

A 20 mm-es AP lőszer 90 fokos becsapódási szöggel 600 méterről átviszi a 12 mm-es páncéllemezt, 100 méterről a 22-eset is. A grafikonon látszódnak az egyéb konfigok, a 4mm-es lemeznek csak 600m -ről távolabbról lenne esélye, 30 foknál laposabb becsapódási szögnél.
Ha elé rakott alumínium lapokkal szimulálják a repülőgépek borítását (szaggatott vonalak), a 20-as akkor is átmegy akár 8 mm -es páncélon is 600 méterről.
Érdekes, hogy a kiskaliber ennél sokkal szarabb értéket hozott, az a szimulált borításra nagyon jelentős eséssel reagált (szaggatott vonal). 100 méternél távolabbról a 4 mm-est sem vinné át, pedig "zavarás nélkül" akár a 12-eset is vinné. Ez lehet az igazi probléma az angol .303-assal is.

A 20 mm-es AP lőszer 90 fokos becsapódási szöggel 600 méterről átviszi a 12 mm-es páncéllemezt, 100 méterről a 22-eset is. A grafikonon látszódnak az egyéb konfigok, a 4mm-es lemeznek csak 600m -ről távolabbról lenne esélye, 30 foknál laposabb becsapódási szögnél.
Ha elé rakott alumínium lapokkal szimulálják a repülőgépek borítását (szaggatott vonalak), a 20-as akkor is átmegy akár 8 mm -es páncélon is 600 méterről.
Érdekes, hogy a kiskaliber ennél sokkal szarabb értéket hozott, az a szimulált borításra nagyon jelentős eséssel reagált (szaggatott vonal). 100 méternél távolabbról a 4 mm-est sem vinné át, pedig "zavarás nélkül" akár a 12-eset is vinné. Ez lehet az igazi probléma az angol .303-assal is.

- VO101_tvr
Úgy kell érteni, hogy mielőtt a péncéllemezt elérné, át kell üssön némi ezt-azt és az elviszi az energiája nagy részét?
Milyen lemezborítással készültek akkor a gépek? 0,5-1mm alu lemez?
Milyen lemezborítással készültek akkor a gépek? 0,5-1mm alu lemez?
- Dumbo
Hát, ha szigorúan vesszük a fizikát, teljesen rendben van a dolog. Az átütőképességet elsősorban a lövedék tömege és sebessége (tehetetlenségi energiája) befolyásolja. Pontos adatokat nem tudok, de gondolom, a kis kaliberű lőszer jóval kisebb tömegű is. Ennek következtében még az aránylag vékony alu lemez is sokat elvesz az energájából. Mire a páncélhoz ér, a sebessége sokat csökken, ergo az átütő ereje nagymértékben gyengül. Lásd a sima tesztben a 12 mm is átüti, mert ott a sebességéből adódik az energiájának nagy része. A nagykalibernél pont ellenkező a helyzet. Az energiája meghatározó részét a tömege adja, az pedig a közbeeső lemezek átütése közben ugye nem csökken. A sebessége pedig eleve kisebb ugyan, de nem akkora arányban, mint amennyivel nagyobb a tömege. Ha nem így lenne, nem is kellett volna nagykalibert kifejleszteni 
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Dumbo 2014.03.24. 10:50-kor.
- VO101_Tom
Igen, az a kis ábra leírása szerint az "indirekt" lövés ezt jelenti. Ennek szimulálására egy 3 mm-es alu lapot tettek a lövedék elé, amit 20 fokos becsapódási szögben ér el, és ezt másfél méterrel a páncéllemez elé helyezték.
Az alsó képen látszik, hogy a kis kalibernél ez a "szimuláció" annyira elvitte az energiáját, hogy a 100 m-ről leadott lövés folytonos vonalán látható meredek emelkedés (minél nagyobb a becsapódási szög, annál vastagabb páncélt visz át) a szaggatott vonalnál teljesen kilaposodik, és pl a 90 fokos becsapódási szögnél a 12 mm-es átütő erő alig 4 mm-re esik.
Érdekes viszont, hogy a becsapódási szög változása ezt az átütő erőt már nem csökkenti jelentősen.
Az alsó képen látszik, hogy a kis kalibernél ez a "szimuláció" annyira elvitte az energiáját, hogy a 100 m-ről leadott lövés folytonos vonalán látható meredek emelkedés (minél nagyobb a becsapódási szög, annál vastagabb páncélt visz át) a szaggatott vonalnál teljesen kilaposodik, és pl a 90 fokos becsapódási szögnél a 12 mm-es átütő erő alig 4 mm-re esik.
Érdekes viszont, hogy a becsapódási szög változása ezt az átütő erőt már nem csökkenti jelentősen.

- VO101_Tom
Persze, de nem is ez volt a furcsa, hogy esik a kinetikus energiája, hanem hogy ennyit.Dumbo írta:Hát, ha szigorúan vesszük a fizikát, teljesen rendben van a dolog. ...

- Dumbo
Az a 20 fokos becsapódási szög eléggé gyilkos azért az energia szempontjából. Ez részben magyarázza is a dolgot. Az a feltevés, hogy a becsapódási szög változása nem sokat számít, csak az aránylag meredek szög esetén érvényes szerintem, ahol az előremutató vektor nagyobb, az oldalirányúnál. Mondjuk olyan 50-130 fok között, a cél síkjához viszonyítva. Ennél laposabb szögek esetében már a lövedék irányartását is nagyban befolyásolhatja (megvezeti). A tehetetlenségi energia pedig a lövedék haladási irányával párhuzamosan fejti ki a legjobban a hatását. Ha ebből az irányból eltéríted, már rengeteget veszít. Egy vastagabb lemezzel és lapos becsapódási szöggel, pedig akár ki is számítható, hogy a 4 mm lemezben mennyivel több utat kell megtennie a lövedéknek, ezzel tovább csökkentve a hatását. Aztán az alapképletből (x=tömeg*sebesség a négyzeten/2) következik, hogy a sebesség csökkenése, jóval drasztikusabban befolyásolja a végeredményt, mint a tömegé, ami ugye nem is változik. Azt kellene megnézni, hogy 90 fokos becsapódás esetén (az alulemezbe), mit mutatna a teszt. Szerintem jóval kedvezőbb értékek jönnének ki. Persze ez nem igazán életszerű az biztos, csak a tudomány kedvéért. 
- Dumbo
Egy érdekes írás http://www.zvadaszbolt.hu/index.php?mod ... ew&lang=hu , bár nem pontosan ebben a témában, de a lényeg benne van.
-
1/3_vszd_Tazar
A kis kaliber sokkal érzékenyebben reagál a zavaró körülményekre. A NATO 5.56-os lőszerről olvastam valahol, hogy akár egy kis faág is képes eltéríteni, mert jóval kisebb a tehetetlensége, a tömege.
Gyors kutatást végeztem a neten, és ahogy látom az MG FF lövedékei kb. 10-szer olyan nehezek voltak, mint a Browningéi. A 20-as lövedékek 134 grammosak (MG FF) illetve 92/115 grammosak (MG FF/M) a .303-as pedig 11,3 gramm. Az utóbbi viszont nem a repülőgép-fedélzeti fegyverre vonatkozik, hanem általában a brit .303-asra.
Az alumínium borítás pedig azért lehet zavaró, mert a lövedék általában a stabilitás alsó határán repül, tehát ha beleütközik valamibe, akkor átfordul, tehát a tompábbik vége van előre. Ezért van az, hogy testbe csapódva nagyobb, sőt jóval nagyobb lehet a kimeneti nyílás, mint a bemeneti. Viszont nyilván a páncélátütő képessége csökkent, ha a tompábbik végével repül előre.
Gyors kutatást végeztem a neten, és ahogy látom az MG FF lövedékei kb. 10-szer olyan nehezek voltak, mint a Browningéi. A 20-as lövedékek 134 grammosak (MG FF) illetve 92/115 grammosak (MG FF/M) a .303-as pedig 11,3 gramm. Az utóbbi viszont nem a repülőgép-fedélzeti fegyverre vonatkozik, hanem általában a brit .303-asra.
Az alumínium borítás pedig azért lehet zavaró, mert a lövedék általában a stabilitás alsó határán repül, tehát ha beleütközik valamibe, akkor átfordul, tehát a tompábbik vége van előre. Ezért van az, hogy testbe csapódva nagyobb, sőt jóval nagyobb lehet a kimeneti nyílás, mint a bemeneti. Viszont nyilván a páncélátütő képessége csökkent, ha a tompábbik végével repül előre.
- VO101_MMaister
Raadasul 6 orabol nezve az atutendo szerkezeti elemek jelentos resze (hejszerkezet, belso merevitok) nem merolegesen, hanem kozel parhuzamosan a lovedek palyajara vannak beepitve. Igy joval nagyobb az elterito erejuk, illetve az effektiv atutendo anyagvastagsag, ami nyeli az energiat.
- VO101_Tom
Kint a 4.31 hotfix.
link:
http://theairtacticalassaultgroup.com/f ... post108344
Főbb javítások
A robbanások repeszhatásai gyengítve lettek, kevesebb PK lesz a nem közvetlen találatokkor (a gépek sérülését nem befolyásolja, csak a repülőszemélyzet elleni hatását. Ez az M-Geschosst és a De-Wilde-t is érinti).
Javították a 109-es teljesítményét 4000m fölött, a Spit teljesítményét 5000m alatt.
Bombázógépek emelkedő és manőverező képessége javult.
A repülőgépek üzemanyagtartálya erősebb lett (a 109-es sem fog olyan hamar kigyulladni).
link:
http://theairtacticalassaultgroup.com/f ... post108344
Főbb javítások
A robbanások repeszhatásai gyengítve lettek, kevesebb PK lesz a nem közvetlen találatokkor (a gépek sérülését nem befolyásolja, csak a repülőszemélyzet elleni hatását. Ez az M-Geschosst és a De-Wilde-t is érinti).
Javították a 109-es teljesítményét 4000m fölött, a Spit teljesítményét 5000m alatt.
Bombázógépek emelkedő és manőverező képessége javult.
A repülőgépek üzemanyagtartálya erősebb lett (a 109-es sem fog olyan hamar kigyulladni).

- VO101_Tom
Ez a nagyon sok, könnyű PK miatt volt egy mellékszál, amit a publikus részen nem kapott nagy publicitást, mégpedig az, hogy Buzz fejébe vette, hogy a sok PK oka a túl pontos MG-FF, ezért a jelenlegi 3.5 mil szórást "legalább a duplájára" akarta rontani. Erre két okot is látott, a fegyver egyrészt túl pontos alapból, másrészt a vibráció, szárny mozgása, hajlása nincs beleszámolva a játékban.
Belsős fórumon elég komoly viták mentek erről (Főleg Mattias volt dühös, neki nagyon sok munkája van ezekben a fegyverekben, lőszerekben), három különböző topikban is. A fő indok az volt, hogy ami információk vannak MG-FF-ről azok egyike sem elsődleges forrás, és a fejlesztők közül többen lehetetlennek tartották, hogy ez a fegyver pontosabb legyen mint az MG-151/20-as.
Szerencsére Kürfürst tudott adni egy doksit, amiben a németek tesztelik a repülőgépek fegyverzetét '45 elején, és itt megemlítették az MG-FF -et is (ez egy eredeti jegyzőkönyv másolata, elsődleges forrás). Akit érdekel, a doksi leszedhető innen, az ide vonatkozó részlet pedig ide klikkelve nézhető meg. A teszt alapján a földön, statikus gépbe épített fegyver próba lövéseinek 100%-a egy 10x10 cm-es felületbe csapódott 100 méterről, ami pontosan 1.0 mil szórást jelent (és akkor még azt nem is vesszük, hogy az angol tesztek a lövedékek 75%-ának becsapódási helye alapján mondták meg a pontosságot). Csak összehasonlításként, az MG-151/20 majdnem 2x ilyen pontatlan (1.9 mil), az angol .303-as meg 9x (!) (8.5-9 mil - ez a teszt nem ebben a doksiban van).
Kürfürsttől jött a másik infó is, hogy az all about warfare weblapot üzemeltető srác online anyagait mennyire lehet komolyan venni (hatalmas papír alapú gyűjteménye van, ezért "netes forrás" ide vagy oda, amit Ő ír, az megbízható). Ő eredeti tesztekre hivatkozva írt régebben egy fórum hsz-t, hogy az F-1 mesza motorba épített ágyúja 1.5 mil, E-3 -as szárnyba épített ágyúja 3.5 mil értéket produkált. A clodban is már ezt a 3.5 értéket használjuk, és végül ez is maradt.
A második menet arról szólt, hogy ez a 3.5 mil mennyire pontosan jelenik meg a játékban. Nos, aki már lőtt meszával a játékban, tudja, hogy a szárnyban lévő 20-as nem egy lézer fegyver. Aminek a fő oka, hogy szinkronizálatlanok a géppuskák (nyilván itt a szinkronizációt egymással értjük), és még ha a lövések egy időben is indulnak meg, 520-540 percenkénti tűzgyorsaság is változhat kissé, kis asszimetria, és a baromi erős ágyúk már rángatják is a gépet jobbra-balra. Mivel ez nem volt mindeninek ilyen egyértelmű, csináltam egy kis videót, leteszteltük a szórást, egy másik 109-est használtunk vonalzónak. Próbáltam lövéseknél stabilan tartani, ami mozgás látszik, azt nem a pedál vagy a bot okozza. A konvergencia 1000 méterre lett állítva, annyira párhuzamos lövéseket akartam, amennyire lehetséges. Függőlegesen is ezt az értéket állítottam be, nem a gép eltalálása volt a cél, az csak mérőeszköz volt.
Szerencsére ez is elég meggyőzőre sikerült, úgyhogy a hotfixből végül kimaradt, hogy a 20-as szórását piszkálják.
Hurrá
Belsős fórumon elég komoly viták mentek erről (Főleg Mattias volt dühös, neki nagyon sok munkája van ezekben a fegyverekben, lőszerekben), három különböző topikban is. A fő indok az volt, hogy ami információk vannak MG-FF-ről azok egyike sem elsődleges forrás, és a fejlesztők közül többen lehetetlennek tartották, hogy ez a fegyver pontosabb legyen mint az MG-151/20-as.
Szerencsére Kürfürst tudott adni egy doksit, amiben a németek tesztelik a repülőgépek fegyverzetét '45 elején, és itt megemlítették az MG-FF -et is (ez egy eredeti jegyzőkönyv másolata, elsődleges forrás). Akit érdekel, a doksi leszedhető innen, az ide vonatkozó részlet pedig ide klikkelve nézhető meg. A teszt alapján a földön, statikus gépbe épített fegyver próba lövéseinek 100%-a egy 10x10 cm-es felületbe csapódott 100 méterről, ami pontosan 1.0 mil szórást jelent (és akkor még azt nem is vesszük, hogy az angol tesztek a lövedékek 75%-ának becsapódási helye alapján mondták meg a pontosságot). Csak összehasonlításként, az MG-151/20 majdnem 2x ilyen pontatlan (1.9 mil), az angol .303-as meg 9x (!) (8.5-9 mil - ez a teszt nem ebben a doksiban van).
Kürfürsttől jött a másik infó is, hogy az all about warfare weblapot üzemeltető srác online anyagait mennyire lehet komolyan venni (hatalmas papír alapú gyűjteménye van, ezért "netes forrás" ide vagy oda, amit Ő ír, az megbízható). Ő eredeti tesztekre hivatkozva írt régebben egy fórum hsz-t, hogy az F-1 mesza motorba épített ágyúja 1.5 mil, E-3 -as szárnyba épített ágyúja 3.5 mil értéket produkált. A clodban is már ezt a 3.5 értéket használjuk, és végül ez is maradt.
A második menet arról szólt, hogy ez a 3.5 mil mennyire pontosan jelenik meg a játékban. Nos, aki már lőtt meszával a játékban, tudja, hogy a szárnyban lévő 20-as nem egy lézer fegyver. Aminek a fő oka, hogy szinkronizálatlanok a géppuskák (nyilván itt a szinkronizációt egymással értjük), és még ha a lövések egy időben is indulnak meg, 520-540 percenkénti tűzgyorsaság is változhat kissé, kis asszimetria, és a baromi erős ágyúk már rángatják is a gépet jobbra-balra. Mivel ez nem volt mindeninek ilyen egyértelmű, csináltam egy kis videót, leteszteltük a szórást, egy másik 109-est használtunk vonalzónak. Próbáltam lövéseknél stabilan tartani, ami mozgás látszik, azt nem a pedál vagy a bot okozza. A konvergencia 1000 méterre lett állítva, annyira párhuzamos lövéseket akartam, amennyire lehetséges. Függőlegesen is ezt az értéket állítottam be, nem a gép eltalálása volt a cél, az csak mérőeszköz volt.
Szerencsére ez is elég meggyőzőre sikerült, úgyhogy a hotfixből végül kimaradt, hogy a 20-as szórását piszkálják.
Hurrá

- VO101_NateDog
- Kapcsolat:
Szép munka Tom, nem kevés energiát ölsz a dologba.
- VO101_Tom
Köszi, de a munka nagy része nem az enyém, az, hogy egy-egy doksit felrakok vagy mondjuk repülünk egy fél órás tesztet, az semmi ahhoz képest amennyi időt Buzz-ék ölnek bele...VO101_NateDog írta:Szép munka Tom, nem kevés energiát ölsz a dologba.

- VO101_Tom
Colander visszavonta a 4.31-et, ne telepítsétek fel! Találtak valami hibát az /N meszánál, amit nem akarnak így hagyni. Szerver visszaállt 4.3-ra.

- VO101_Tom
Nap közben előjött valami .NET framework 4.0 hiba is, Colander most nézi.
Aki feltette, visszarakni a következőképpen kell:
1.- menj a játék install könyvtárba, a parts\core mappába
2.- töröld ki a "maddox.dll"-t (ez 4.31 file elvileg).
3.- keresd meg a "maddox.dll" backup mentést, ami a 4.31 patch mentés dátumával van elmentve (minden TF patch csinál ilyen biztonsági mentét az install alatt - nem felülírja a fájlokat, csak átnevezi mielőtt bemásolja az újat.) Ezt nevezd át maddox.dll-re.
4.- töröld ki a cache mappát.
Aki feltette, visszarakni a következőképpen kell:
1.- menj a játék install könyvtárba, a parts\core mappába
2.- töröld ki a "maddox.dll"-t (ez 4.31 file elvileg).
3.- keresd meg a "maddox.dll" backup mentést, ami a 4.31 patch mentés dátumával van elmentve (minden TF patch csinál ilyen biztonsági mentét az install alatt - nem felülírja a fájlokat, csak átnevezi mielőtt bemásolja az újat.) Ezt nevezd át maddox.dll-re.
4.- töröld ki a cache mappát.

-
1/3_vszd_Tazar
Még jó, hogy nem tettem fel. Mondjuk hétvégén nem is voltam gépközelbe, meg az utóbbi néhány napba semmi időm nem volt gépbe ülni.
Mondjuk az atagos nyilvános TF fórumra néha rá tudtam nézni. Könnyfacsaró volt, ahogy a veresek ríttak!
Különösen amikor azzal álltak elő, hogy a sok PK a változó repmodelltől van, ezért azon is változtatni kell. Ebből is látszik, hogy erős emocionális helyzetben nem erős oldaluk a logika! 
Mondjuk az atagos nyilvános TF fórumra néha rá tudtam nézni. Könnyfacsaró volt, ahogy a veresek ríttak!