Buék neked is Savi.Savas írta:Plusz a Messzer úgy lesz elkqrva, ahogyan még sohasem. :XD
Bocsánat, de átmentem negatívba.
B.Ú.É.K a tisztelt kollégáknak.
~S!~
Most a BoS al vagy a CloD-al negatívoskodsz?
Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom
Buék neked is Savi.Savas írta:Plusz a Messzer úgy lesz elkqrva, ahogyan még sohasem. :XD
Bocsánat, de átmentem negatívba.
B.Ú.É.K a tisztelt kollégáknak.
~S!~

A BoS-al.VO101_Tom írta: Buék neked is Savi.
Nehéz kérdés. Az a baj, hogy amit odaadtak, hogy "nesztek, ilyen lesz", arról sem mondanak semmit, hogy mi lesz ilyen és mi fog változni. Táj, textúra, grafika szinte biztos hogy marad. Nagy gond nincs is vele. FM alapjai, kormányok: talán. Nem ismerem a BoS FM-et, hogy mekkora meló alakítani rajta és azt sem tudom, hogy ők mennyire vannak meggyőződve a saját igazukról. Fegyverek, DM biztosan változni fog. Ilyen szar egyszerűen nem maradhat:Savas írta:A BoS-al.VO101_Tom írta: Buék neked is Savi.

Ó, engem nem a Rof miatt érdekelthq_Reflected írta:Igen, ez ölte meg a RoF Multiplayert nekem. Az SE5a volt a kedvencem, ami boom & zoom gép. Namost amikor a Fokkerek sarkonfordultak, felúzták az orrukat és 600 m-ről kilyuggatták a gépem, elég pipa voltam. Ha iylen lett volna, akkor a tervezők leszarják a sebességet és a fordulásra mennek rá. Viszont ez a mod amit linkeltem megoldja: kevesebb nyomjelző, kisebb sebzés, realisztikus tűzgyorsaság. Tényleg a pilótát vagy a motort kell eltalálni ahoz meg érdemes közel menni.
hq_Reflected írta:Viszont rengeteget sírtam miatta a fórumokon, és a 777 azt mondta, hogy egy golyó 1000m-ről is ugyanúgy sebez, ha eltalál. pfff köszi...
Lehet majd custom skineket használni? Én úgy tudtam, hogy -ahogy a RoF-nál- csak skin gyűjtemények lesznek (lehetnek később), saját skin nem.hq_Reflected írta:Amúgy most raktam le a BoS-t teljesen. Gyanús volt hogy nem kopik a sebesség akárhogy rángatom. Hát teljes gázon, teljesen hasrahúzott bottal kis íven farolgat körbe-körbe a Messzer, mint valami Extra300, vagy nagyapám egy távirányítós modellje. Anélkül, hogy 200 alá kopna a sebesség. Ha nagy sebességnél belerántasz a botba, visszapattan a gép orra anélkül, hogy előrenyomnád. A CloD új földi fizikája az utolsó reményem, pedig milyen jó lett volna pumás messzerrel repkedni az orosz fronton

Az akkoriban használt géppuskalőszerek 1000m távolságban biztosan sebeznek. Nyilván nem annyira mint 150 méterre.VO101_Tom írta:hq_Reflected írta:Viszont rengeteget sírtam miatta a fórumokon, és a 777 azt mondta, hogy egy golyó 1000m-ről is ugyanúgy sebez, ha eltalál. pfff köszi...Ez hülyeség...

Alapvetően nem vitatom ezt, hogy egy puska földön kilőve egy relatív álló célra normális szélben még 1000 méterről is képes halálos sebet ejteni, de repülőgépeknél teljesen más a helyzet. A mozgó repülőből kilőtt lövedéknek olyan, mintha 2-400 km/h-s szembe szélben kellene elérnie a célt, és akkor még az esetlegesen távolodó gép sebességét le sem vontad. Ha felfelé lövöd ki, az miatt is lassul valamennyit. Ezek összességében nagyon sok energiát felemésztenek, és sokkal inkább ez számít szerintem mint a pontosság.VO101_tvr írta:Arra szerettem volna rávilágítani, hogy még a kiskaliber is rendkívül nagy távolságra is halálos tud lenni bármiféle védelem nélküli emberre.
A szűk keresztmetszet sokkal inkább a lövedékek találati valószínűsége nagyobb távolságra mozgó gépről mozgó célra. Az egyre modernebb célzókészülékekkel (gyro, majd radar) és a kilőtt lövedékek számának fokozásával (nagyobb tűzgyorsaság vagy több cső) igyekeztek előrelépni. És még a II. vh idején is 150-300m volt a reális és hatásos lőtávolság. A RoF idejében ez lényegesen kevesebb lehetett. Már amennyiben a vadász vadászt támadott és nem Zeppelint

VO101_tvr írta:Másképp látjuk, vagy csak elbeszélünk egymás mellett? Miért írják a visszaemlékezésekben, hogy lőni csak nagyon közelről érdemes? Szerinted a kiskaliber sorozat 6-800m távolságból utánalőve is megkopogtatja a gépet, de az már nem sérül a lövedékek minimálisra csökkent mozgási energiája miatt. Szerintem pedig légiharcban eltalálni sem fogja a gépet, pláne a pilótát.
Nem mondom azt, hogy a szórásnak nincs köze hozzá, és azt sem állítom, hogy 600 méteren már lepattogna a lemezborításról, de a lövedékek kinetikus energiája, átütőképessége igenis jelentősen romlik minden egyes megtett méter után. Ezt a grafikont egy lőfegyverekkel foglalkozó oldalon túrtam (http://www.quarry.nildram.co.uk/index.htm), nem 2.vh-s lőszerek, de a lényeg látszik. 300 méter környékén a fele, 500 méter környékén a negyede az energiája a torkolati energiához képest:VO101_tvr írta:Olvasgattam a témában.
Érdekességként az A10 GAU-8 gépágyúja 5 mil 80% szórással 1200m hatásos lőtávolságot tud. Az M61 Vulcan 8mil.
De a lényeg. Ahogy a lövedék veszíti a mozgási energiáját, a röppályája egyre inkább eltér a kezdetleges irányzék által kiszámíthatótól. Tehát kb ugyanarról beszélünk.
Szárnyfegyverekkel nem lehet pontosan lőni, ahogy anno már a németek is felismerték ezt és ez irányban fejlesztették a 109-est.
Az AK47 egyébként kis karabélylőszerével és rövid csövével 400 m hatásos lőtávolságot és 1500 m ölőképességet tud. Az irányzéka is csak 800m-ig állítható.
Lőtéren fegyvert letámasztva, lélegzetet visszatartva és szabadon megválasztott tűzmegnyitási időponttal esetleg puskatávcsővel nyilván ki lehet tolni a hatásos lőtávolságot. Ugyanez érvényes egy lőpróbára beállított, nyűgözött vadászgépre. Légiharc közben a fentiekből semmi sem megvalósítható. A pontlövés 'pk' valószínűsége elhanyagolható nagy távolságon. De ettől még a kilőtt lövedék ölőképessége a szélsőségektől eltekintve megmarad. Olyan ez nekem, mint hogy a járdán sétálgatva fejedre essen egy cserép.

Ha ezt azért mondod, mert a repülő ennyivel repül, mikor kilövi a lövedéket, akkor igaz, de a lövedék sebessége a levegőhöz viszonyítva ugyanennyivel nagyobb. Tehát a kinetikus energiája is. A kinetikus energia és a légellenállás is négyzetesen arányos a sebességgel, így ez nem számít egy adott távolságon, ha ugyanarra a célpontra lövünk.VO101_Tom írta:A mozgó repülőből kilőtt lövedéknek olyan, mintha 2-400 km/h-s szembe szélben kellene elérnie a célt
VO101_tvr írta:...Itt 85 és 150 J energiát jelölnek meg, mint harcképtelenné tevő és halált okozó küszöbenergia.
Amit belinkeltél grafikon, abban a puskalőszer a torkolati 3000 J energiáját 500 J-ra ejti 1000m-en. Ez még mindig a többszöröse a fenti értékeknek. Tehát ha valami csoda folytán sikerülne célba juttatni a lövedéket, az embert és a gép puha részeit tönkre tudja tenni. Nyilván nem a motorblokkot fogja hosszában átlőni, de egy hűtőt simán kilyukaszt.
Nincs pontos teszt vagy adat arról, hogy egy átlagos gépen milyen messziről tudtak ezek a fegyverek jelentős szerkezeti károkat okozni, ezek nélkül elég nehezen fogunk egyről a kettőre jutni. Abban egyetértünk, hogy messzire nem volt érdemes lőni. Nem vitatom, hogy a szórás az összetartás vagy akár a célzók is beleszámítanak ebbe, de az biztos, hogy a lövedékek erejének csökkenése is. És én ez utóbbit érzem a fontosabbnak. Ellenkező esetben a célzókat és a pontosságot is megpróbálták volna fejleszteni, de a fegyverek erejéhez és lövedékek típusának fejlődéséhez képest azokon alig történt változás.VO101_MMaister írta:Az ajanlas, hogy 150-300m-rol tuzeljenek, az szerintem is a talalati valoszinuseg miatt volt. A korabeli celzokeszulekekkel egy atlagos pilotanak kb. errol a tavolsagrol volt eselye a talalatra. Vagy kozelebbrol, csak ott meg mar ugye az utkozes jatszik.
Lecso, ezt a stílust hagy már az indexen ok? Ráadásul nem is érted miről beszéltem. Segítek: a gép és a cél is azonos sebességgel repül. A többit levezetheted megint.VO101_Lecsó írta:Ha ezt azért mondod, mert a repülő ennyivel repül, mikor kilövi a lövedéket, akkor igaz, de a lövedék sebessége a levegőhöz viszonyítva ugyanennyivel nagyobb. Tehát a kinetikus energiája is. A kinetikus energia és a légellenállás is négyzetesen arányos a sebességgel, így ez nem számít egy adott távolságon, ha ugyanarra a célpontra lövünk.VO101_Tom írta:A mozgó repülőből kilőtt lövedéknek olyan, mintha 2-400 km/h-s szembe szélben kellene elérnie a célt
De az egész általános iskolai fizika.

Nem tudom mi rosszat mondtam, de ha ilyen galamblelkű vagy, akkor elnézést kérek miatta, bármi legyen is az.VO101_Tom írta:Lecso, ezt a stílust hagy már az indexen ok? Ráadásul nem is érted miről beszéltem. Segítek: a gép és a cél is azonos sebességgel repül. A többit levezetheted megint.
Köszönöm a segítséget, és értem miről beszéltél, de mivel nem írtam semmit a gépek relatív sebességére vonatkozóan, így nem tudom hogy a segítségeddel mit kezdjek.VO101_Tom írta:"Ráadásul nem is érted miről beszéltem. Segítek: a gép és a cél is azonos sebességgel repül. A többit levezetheted megint."