IL-2 STURMOVIK: Battle of Stalingrad

Kép

Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom

VO101_Tom

Savas írta:Plusz a Messzer úgy lesz elkqrva, ahogyan még sohasem. :XD
Bocsánat, de átmentem negatívba.
B.Ú.É.K a tisztelt kollégáknak.
~S!~
Buék neked is Savi.
Most a BoS al vagy a CloD-al negatívoskodsz?
Kép
Savas

VO101_Tom írta: Buék neked is Savi.
A BoS-al.
VO101_Tom

Savas írta:
VO101_Tom írta: Buék neked is Savi.
A BoS-al.
Nehéz kérdés. Az a baj, hogy amit odaadtak, hogy "nesztek, ilyen lesz", arról sem mondanak semmit, hogy mi lesz ilyen és mi fog változni. Táj, textúra, grafika szinte biztos hogy marad. Nagy gond nincs is vele. FM alapjai, kormányok: talán. Nem ismerem a BoS FM-et, hogy mekkora meló alakítani rajta és azt sem tudom, hogy ők mennyire vannak meggyőződve a saját igazukról. Fegyverek, DM biztosan változni fog. Ilyen szar egyszerűen nem maradhat:

reflected. Mennyire ismered a RoF fegyvereit egyébként? Mi az a max távolság, ahonnan még sérülést tudsz okozni? Ma olvastam valami 1000 métert, ami elég hihetetlennek tűnik.
Kép
hq_Reflected

Igen, ez ölte meg a RoF Multiplayert nekem. Az SE5a volt a kedvencem, ami boom & zoom gép. Namost amikor a Fokkerek sarkonfordultak, felúzták az orrukat és 600 m-ről kilyuggatták a gépem, elég pipa voltam. Ha iylen lett volna, akkor a tervezők leszarják a sebességet és a fordulásra mennek rá. Viszont ez a mod amit linkeltem megoldja: kevesebb nyomjelző, kisebb sebzés, realisztikus tűzgyorsaság. Tényleg a pilótát vagy a motort kell eltalálni ahoz meg érdemes közel menni.

Viszont rengeteget sírtam miatta a fórumokon, és a 777 azt mondta, hogy egy golyó 1000m-ről is ugyanúgy sebez, ha eltalál. pfff köszi...

Amúgy most raktam le a BoS-t teljesen. Gyanús volt hogy nem kopik a sebesség akárhogy rángatom. Hát teljes gázon, teljesen hasrahúzott bottal kis íven farolgat körbe-körbe a Messzer, mint valami Extra300, vagy nagyapám egy távirányítós modellje. Anélkül, hogy 200 alá kopna a sebesség. Ha nagy sebességnél belerántasz a botba, visszapattan a gép orra anélkül, hogy előrenyomnád. A CloD új földi fizikája az utolsó reményem, pedig milyen jó lett volna pumás messzerrel repkedni az orosz fronton :(
VO101_Tom

hq_Reflected írta:Igen, ez ölte meg a RoF Multiplayert nekem. Az SE5a volt a kedvencem, ami boom & zoom gép. Namost amikor a Fokkerek sarkonfordultak, felúzták az orrukat és 600 m-ről kilyuggatták a gépem, elég pipa voltam. Ha iylen lett volna, akkor a tervezők leszarják a sebességet és a fordulásra mennek rá. Viszont ez a mod amit linkeltem megoldja: kevesebb nyomjelző, kisebb sebzés, realisztikus tűzgyorsaság. Tényleg a pilótát vagy a motort kell eltalálni ahoz meg érdemes közel menni.
Ó, engem nem a Rof miatt érdekelt :icon_crazy: , hanem hogy sanszos, hogy BoS is ugyanez lesz... :roll:
hq_Reflected írta:Viszont rengeteget sírtam miatta a fórumokon, és a 777 azt mondta, hogy egy golyó 1000m-ről is ugyanúgy sebez, ha eltalál. pfff köszi...
:shock: Ez hülyeség...
hq_Reflected írta:Amúgy most raktam le a BoS-t teljesen. Gyanús volt hogy nem kopik a sebesség akárhogy rángatom. Hát teljes gázon, teljesen hasrahúzott bottal kis íven farolgat körbe-körbe a Messzer, mint valami Extra300, vagy nagyapám egy távirányítós modellje. Anélkül, hogy 200 alá kopna a sebesség. Ha nagy sebességnél belerántasz a botba, visszapattan a gép orra anélkül, hogy előrenyomnád. A CloD új földi fizikája az utolsó reményem, pedig milyen jó lett volna pumás messzerrel repkedni az orosz fronton :(
Lehet majd custom skineket használni? Én úgy tudtam, hogy -ahogy a RoF-nál- csak skin gyűjtemények lesznek (lehetnek később), saját skin nem.

A clod földi fizikáját IvanK csinálja Buzzsaw-al együtt. IvanK az ausztrál légierőnél repült, repmérnöki végzettsége van, és jelenleg hobbiból egy Jak52 műrepülő csapatban nyomja. Kwiatek meg sokat repked farokkerekes gépekkel (Zlin 26-al meg PZL Wilgával). A földi mozgásokat főleg ők tesztelik (illetve mindenki, de nekik van nagyobb szavuk ebben). Elvileg most hétvégén kapjuk majd meg a következő beta-t, akkor tudok rá mit mondani. A mostani verzióban pl a mesza túl csúszkálós volt, de ezt lejjebb vették, a Spit és Hurri elég jól sikerült elsőre is.
Kép
VO101_tvr

VO101_Tom írta:
hq_Reflected írta:Viszont rengeteget sírtam miatta a fórumokon, és a 777 azt mondta, hogy egy golyó 1000m-ről is ugyanúgy sebez, ha eltalál. pfff köszi...
:shock: Ez hülyeség...
Az akkoriban használt géppuskalőszerek 1000m távolságban biztosan sebeznek. Nyilván nem annyira mint 150 méterre.
Az angol Vickers géppuska, .303 (7.7x56mm) lőszerrel, 720 mm csőhosszal, hatásos lőtávolsága 2000m, maximális lőtávolsága 4500m.
A német MG 08/15 (7,92×57 mm 721mm) géppuska kb hasonló lehet.
Szóval nem a sebzés mértéke a probléma meglátásom szerint. Ha 1000m-ről elkapja a pilótát, az még fájhat és vérezhet ;) Meg kellene nézni valami mozgási energia grafikont. Kérdés, hogy légiharc közben mennyi esély van arra, hogy egy relatív alacsony tűzgyorsaságú fegyverrel akkora távolságból olyan irányzékkal találatot lehessen elérni. A fegyver szórásképe tovább nehezíti a találatot. A 109-es esetében éppen nemrégen foglalkoztatok a szórásképpel.
Olvasnivaló a témában:
http://thevintageaviator.co.nz/projects ... craft-guns
hq_Reflected

A skinek úgy működtek ,hogy kiadtak egy fasza psd templatet, és azzal lehetett gyártani történelmi meg kitalált skineket, aztán a fórumon szavazásra bocsátottad, a következő update-tel meg beletették a játékba. Mods off használhattál bármit csak úgy meg nem repülhettél online. Így akarták kiszűrni a láthatatlan skineket, meg az offenzív dolgokat. Nekem nem nagyon tetszett a módszer, túl macerás és utána nem tudsz rajta javítani.
VO101_Tom

A kinetikus energiát a lövedékek nagyon gyorsan veszik, mivel az a sebességükkel négyzetesen arányos. Fele sebességnél már csak negyede az energia. Ráadásul pl motort, vagy fém szerkezeti elemeket sem lyuggathat ki olyan könnyen mint egy puhatestű pilcsit 8-) Ak 47 pl 500 méternél mér elvesztette az energiája háromnegyedét. Ölőhatása még ekkor is megmarad (ember ellen még tizedére leesve is hatásos lenne), de az netto hülyeség, hogy ugyanannyit sebezzen 1000 méter után mint kilövéskor.

A 2.vh-ban egyébként 300 és 150 méter közé tették a hatásos lőtávolságot. Az átlagos szórás pedig 4 és 9 mil között volt attól függően, hogy hova volt szerelve a géppuska.
Kép
VO101_tvr

Arra szerettem volna rávilágítani, hogy még a kiskaliber is rendkívül nagy távolságra is halálos tud lenni bármiféle védelem nélküli emberre.
A szűk keresztmetszet sokkal inkább a lövedékek találati valószínűsége nagyobb távolságra mozgó gépről mozgó célra. Az egyre modernebb célzókészülékekkel (gyro, majd radar) és a kilőtt lövedékek számának fokozásával (nagyobb tűzgyorsaság vagy több cső) igyekeztek előrelépni. És még a II. vh idején is 150-300m volt a reális és hatásos lőtávolság. A RoF idejében ez lényegesen kevesebb lehetett. Már amennyiben a vadász vadászt támadott és nem Zeppelint :D
hq_Reflected

Nem a sebzés a röhej, hanem hogy 600m-ről 10-ből 8x az egyik golyó talált is.nagy sebzésű golyók szétszórva, mint a sörétes puska.

De a legnagyobb röhej, ahogy elméletileg igazi pilóták védik a BoS FM-et a fórumon. Az agyam eldobom. Hogy kaptak ezek szakszót?!
VO101_Tom

VO101_tvr írta:Arra szerettem volna rávilágítani, hogy még a kiskaliber is rendkívül nagy távolságra is halálos tud lenni bármiféle védelem nélküli emberre.
A szűk keresztmetszet sokkal inkább a lövedékek találati valószínűsége nagyobb távolságra mozgó gépről mozgó célra. Az egyre modernebb célzókészülékekkel (gyro, majd radar) és a kilőtt lövedékek számának fokozásával (nagyobb tűzgyorsaság vagy több cső) igyekeztek előrelépni. És még a II. vh idején is 150-300m volt a reális és hatásos lőtávolság. A RoF idejében ez lényegesen kevesebb lehetett. Már amennyiben a vadász vadászt támadott és nem Zeppelint :D
Alapvetően nem vitatom ezt, hogy egy puska földön kilőve egy relatív álló célra normális szélben még 1000 méterről is képes halálos sebet ejteni, de repülőgépeknél teljesen más a helyzet. A mozgó repülőből kilőtt lövedéknek olyan, mintha 2-400 km/h-s szembe szélben kellene elérnie a célt, és akkor még az esetlegesen távolodó gép sebességét le sem vontad. Ha felfelé lövöd ki, az miatt is lassul valamennyit. Ezek összességében nagyon sok energiát felemésztenek, és sokkal inkább ez számít szerintem mint a pontosság.
2 vh-ban az angol gépek például, 8 géppuskával egy másodperc alatt 160 lövedéket lőttek ki, miközben a két MG17-es 36-ot. A Browning .303-as effektív hatótávja 1400 méter volt, és a 9 mil szórás még 1000 méteren is kevesebb mint a mesza fesztávolsága. Mégsem volt javasolt az angoloknak sem messzebbről lőni mint a németeknek. Mert ha el is találták a célt, az már nem okozott nagy kárt.
Kép
VO101_tvr

Másképp látjuk, vagy csak elbeszélünk egymás mellett? Miért írják a visszaemlékezésekben, hogy lőni csak nagyon közelről érdemes? Szerinted a kiskaliber sorozat 6-800m távolságból utánalőve is megkopogtatja a gépet, de az már nem sérül a lövedékek minimálisra csökkent mozgási energiája miatt. Szerintem pedig légiharcban eltalálni sem fogja a gépet, pláne a pilótát.
VO101_tvr

Olvasgattam a témában.
Érdekességként az A10 GAU-8 gépágyúja 5 mil 80% szórással 1200m hatásos lőtávolságot tud. Az M61 Vulcan 8mil.
De a lényeg. Ahogy a lövedék veszíti a mozgási energiáját, a röppályája egyre inkább eltér a kezdetleges irányzék által kiszámíthatótól. Tehát kb ugyanarról beszélünk.
Szárnyfegyverekkel nem lehet pontosan lőni, ahogy anno már a németek is felismerték ezt és ez irányban fejlesztették a 109-est.
Az AK47 egyébként kis karabélylőszerével és rövid csövével 400 m hatásos lőtávolságot és 1500 m ölőképességet tud. Az irányzéka is csak 800m-ig állítható.
Lőtéren fegyvert letámasztva, lélegzetet visszatartva és szabadon megválasztott tűzmegnyitási időponttal esetleg puskatávcsővel nyilván ki lehet tolni a hatásos lőtávolságot. Ugyanez érvényes egy lőpróbára beállított, nyűgözött vadászgépre. Légiharc közben a fentiekből semmi sem megvalósítható. A pontlövés 'pk' valószínűsége elhanyagolható nagy távolságon. De ettől még a kilőtt lövedék ölőképessége a szélsőségektől eltekintve megmarad. Olyan ez nekem, mint hogy a járdán sétálgatva fejedre essen egy cserép.
VO101_Tom

VO101_tvr írta:Másképp látjuk, vagy csak elbeszélünk egymás mellett? Miért írják a visszaemlékezésekben, hogy lőni csak nagyon közelről érdemes? Szerinted a kiskaliber sorozat 6-800m távolságból utánalőve is megkopogtatja a gépet, de az már nem sérül a lövedékek minimálisra csökkent mozgási energiája miatt. Szerintem pedig légiharcban eltalálni sem fogja a gépet, pláne a pilótát.
VO101_tvr írta:Olvasgattam a témában.
Érdekességként az A10 GAU-8 gépágyúja 5 mil 80% szórással 1200m hatásos lőtávolságot tud. Az M61 Vulcan 8mil.
De a lényeg. Ahogy a lövedék veszíti a mozgási energiáját, a röppályája egyre inkább eltér a kezdetleges irányzék által kiszámíthatótól. Tehát kb ugyanarról beszélünk.
Szárnyfegyverekkel nem lehet pontosan lőni, ahogy anno már a németek is felismerték ezt és ez irányban fejlesztették a 109-est.
Az AK47 egyébként kis karabélylőszerével és rövid csövével 400 m hatásos lőtávolságot és 1500 m ölőképességet tud. Az irányzéka is csak 800m-ig állítható.
Lőtéren fegyvert letámasztva, lélegzetet visszatartva és szabadon megválasztott tűzmegnyitási időponttal esetleg puskatávcsővel nyilván ki lehet tolni a hatásos lőtávolságot. Ugyanez érvényes egy lőpróbára beállított, nyűgözött vadászgépre. Légiharc közben a fentiekből semmi sem megvalósítható. A pontlövés 'pk' valószínűsége elhanyagolható nagy távolságon. De ettől még a kilőtt lövedék ölőképessége a szélsőségektől eltekintve megmarad. Olyan ez nekem, mint hogy a járdán sétálgatva fejedre essen egy cserép.
Nem mondom azt, hogy a szórásnak nincs köze hozzá, és azt sem állítom, hogy 600 méteren már lepattogna a lemezborításról, de a lövedékek kinetikus energiája, átütőképessége igenis jelentősen romlik minden egyes megtett méter után. Ezt a grafikont egy lőfegyverekkel foglalkozó oldalon túrtam (http://www.quarry.nildram.co.uk/index.htm), nem 2.vh-s lőszerek, de a lényeg látszik. 300 méter környékén a fele, 500 méter környékén a negyede az energiája a torkolati energiához képest:

Image
Image

Úgyhogy nem elbeszélünk egymás mellett, csak más véleményen vagyunk. Szerintem az energiaveszteség és a pontatlanság közül - azzal együtt hogy mindkettő közrejátszik- az energiaveszteség volt a komolyabb probléma.
Kép
VO101_tvr

Ezt találtam:
Földi Ferenc mérnök ezredes: A LÖVÉSZ - FEGYVER - LÖVEDÉK
ESZKÖZRENDSZER FUNKCIÓANALÍZISE
http://www.zmne.hu/tanszekek/vegyi/docs ... _06_01.pdf
Itt 85 és 150 J energiát jelölnek meg, mint harcképtelenné tevő és halált okozó küszöbenergia.
Amit belinkeltél grafikon, abban a puskalőszer a torkolati 3000 J energiáját 500 J-ra ejti 1000m-en. Ez még mindig a többszöröse a fenti értékeknek.
Tehát ha valami csoda folytán sikerülne célba juttatni a lövedéket, az embert és a gép puha részeit tönkre tudja tenni. Nyilván nem a motorblokkot fogja hosszában átlőni, de egy hűtőt simán kilyukaszt.
Másik példa. SZVT Dragunov puska. Ugyanaz a lőszer. Katona lehasal 6-800m-re egy repülőgéptől és szépen egyeslövésekkel rommá lövi.
VO101_MMaister

Az ajanlas, hogy 150-300m-rol tuzeljenek, az szerintem is a talalati valoszinuseg miatt volt. A korabeli celzokeszulekekkel egy atlagos pilotanak kb. errol a tavolsagrol volt eselye a talalatra. Vagy kozelebbrol, csak ott meg mar ugye az utkozes jatszik.
VO101_Lecsó

VO101_Tom írta:A mozgó repülőből kilőtt lövedéknek olyan, mintha 2-400 km/h-s szembe szélben kellene elérnie a célt
Ha ezt azért mondod, mert a repülő ennyivel repül, mikor kilövi a lövedéket, akkor igaz, de a lövedék sebessége a levegőhöz viszonyítva ugyanennyivel nagyobb. Tehát a kinetikus energiája is. A kinetikus energia és a légellenállás is négyzetesen arányos a sebességgel, így ez nem számít egy adott távolságon, ha ugyanarra a célpontra lövünk.
De az egész általános iskolai fizika.
VO101_Tom

VO101_tvr írta:...Itt 85 és 150 J energiát jelölnek meg, mint harcképtelenné tevő és halált okozó küszöbenergia.
Amit belinkeltél grafikon, abban a puskalőszer a torkolati 3000 J energiáját 500 J-ra ejti 1000m-en. Ez még mindig a többszöröse a fenti értékeknek. Tehát ha valami csoda folytán sikerülne célba juttatni a lövedéket, az embert és a gép puha részeit tönkre tudja tenni. Nyilván nem a motorblokkot fogja hosszában átlőni, de egy hűtőt simán kilyukaszt.
VO101_MMaister írta:Az ajanlas, hogy 150-300m-rol tuzeljenek, az szerintem is a talalati valoszinuseg miatt volt. A korabeli celzokeszulekekkel egy atlagos pilotanak kb. errol a tavolsagrol volt eselye a talalatra. Vagy kozelebbrol, csak ott meg mar ugye az utkozes jatszik.
Nincs pontos teszt vagy adat arról, hogy egy átlagos gépen milyen messziről tudtak ezek a fegyverek jelentős szerkezeti károkat okozni, ezek nélkül elég nehezen fogunk egyről a kettőre jutni. Abban egyetértünk, hogy messzire nem volt érdemes lőni. Nem vitatom, hogy a szórás az összetartás vagy akár a célzók is beleszámítanak ebbe, de az biztos, hogy a lövedékek erejének csökkenése is. És én ez utóbbit érzem a fontosabbnak. Ellenkező esetben a célzókat és a pontosságot is megpróbálták volna fejleszteni, de a fegyverek erejéhez és lövedékek típusának fejlődéséhez képest azokon alig történt változás.
VO101_Lecsó írta:
VO101_Tom írta:A mozgó repülőből kilőtt lövedéknek olyan, mintha 2-400 km/h-s szembe szélben kellene elérnie a célt
Ha ezt azért mondod, mert a repülő ennyivel repül, mikor kilövi a lövedéket, akkor igaz, de a lövedék sebessége a levegőhöz viszonyítva ugyanennyivel nagyobb. Tehát a kinetikus energiája is. A kinetikus energia és a légellenállás is négyzetesen arányos a sebességgel, így ez nem számít egy adott távolságon, ha ugyanarra a célpontra lövünk.
De az egész általános iskolai fizika.
Lecso, ezt a stílust hagy már az indexen ok? Ráadásul nem is érted miről beszéltem. Segítek: a gép és a cél is azonos sebességgel repül. A többit levezetheted megint.
Kép
hq_Reflected

Akármi is az igazság, a RoF-ból és az alfából kiindulva nem a BoS-ban lesz a legjobb fegyverzetmodellezés attól tartok :icon_crazy: (a jelenlegi állapota kb mint az il2-nek volt az az arcade verziója tudjátok, a Wings of Prey vagy mi...na olyan)
VO101_Lecsó

VO101_Tom írta:Lecso, ezt a stílust hagy már az indexen ok? Ráadásul nem is érted miről beszéltem. Segítek: a gép és a cél is azonos sebességgel repül. A többit levezetheted megint.
Nem tudom mi rosszat mondtam, de ha ilyen galamblelkű vagy, akkor elnézést kérek miatta, bármi legyen is az.
Az index fórumokon amúgy nem szoktam írogatni, de mivel tudom, hogy szerinted az a net legalja, ezért gondolom ezt te sem dícséretnek szántad. De én most ezen nem sértődöm meg...

Értem, amit írtál, végigolvastam az előző hozzászólásokat, a tiedet is meg TVR-ét is, és gondoltam, bekapcsolódok a beszélgetésbe. Reflektáltam egy általad beírt mondatra. Konkrétan erre:

"A mozgó repülőből kilőtt lövedéknek olyan, mintha 2-400 km/h-s szembe szélben kellene elérnie a célt, és akkor még az esetlegesen távolodó gép sebességét le sem vontad..... Ezek összességében nagyon sok energiát felemésztenek, és sokkal inkább ez számít szerintem mint a pontosság."

Az volt a véleményem, ami TVR-nek, hogy a találati valószínüség csökkenése miatt a kinetikus energia csökkenése kb. lényegtelen. Te beírtad ezt a szembeszeles dolgot, mondván hogy ez szerinted sokkal inkább számít, mivel csökken a mozgási energia. Én meg erre írtam, hogy nem számít az általad idehozott "szembeszél", feltéve hogy szembeszél alatt a gép sebességét érted, mert az a sebesség benne lesz a mozgási energiában, amikor a lövedék elhagyja a csőtorkolatot. Vagyis a megnövekedett légellenállás egy megnövekedett mozgási energiát kezd el felemészteni. Nem a szembeszél miatt lassul a lövedék, hanem mert egyáltalán egy közegben repül. Tök mindegy, hogy álló vagy mozgó gép lövi ki.
VO101_Tom írta:"Ráadásul nem is érted miről beszéltem. Segítek: a gép és a cél is azonos sebességgel repül. A többit levezetheted megint."
Köszönöm a segítséget, és értem miről beszéltél, de mivel nem írtam semmit a gépek relatív sebességére vonatkozóan, így nem tudom hogy a segítségeddel mit kezdjek.
Válasz küldése