Offtopik
Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom
- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
A Béni bácsi egy tündéri aranyos ember és én személy szerint minél több hasonló kiadványt szeretnék látni, de ezt valóban nem ártott volna lektoráltatni kiadás előtt, mert sok benne a hiba. Az emlékezetből írt anyagokkal ez sokszor előfordul.
- 1/3_vszd_Stall
Egye-fene Csaba!Becze Csaba írta:A Béni bácsi egy tündéri aranyos ember és én személy szerint minél több hasonló kiadványt szeretnék látni, de ezt valóban nem ártott volna lektoráltatni kiadás előtt, mert sok benne a hiba. Az emlékezetből írt anyagokkal ez sokszor előfordul.
Csak jussak hozzá
Azt gondolom, hogy ezekben a visszaemlékezésekben
- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
Nos, én ezt nem így látom. A visszemlékezés az visszaemlékezés, a mese az mese. A kettőt ne keverd össze. A visszaemlékezésnek akkor van valós értéke, ha bele lehet illeszteni a valós történések eseményfolyamatába. Ha valaki teljesen rosszul emlékezik valamire, de ezt tényként írja le, azzal nem előre, hanem hátrafelé viszi a dolgokat (itt is van belinkelve olyan visszemlékezés, ami nem igazán fedi a valóságot, de extrém példaként említhetném "Rejtő Ernő" ügyét is, mert ugye akkor is az volt a csodálatos lélegzetelállító írás én pedig a csúnya, rossz, gonosz, aki szólni mert, hogy egy szélhámos csalóról van szó és semmi sem igaz abból, amit leírt, mert persze a tartalmi részhez a rajongótábora semmit nem tudott hozzászólni, hiszen, semmit nem is tudnak az egészről, de ez mind nem lényeg, mert akkor is hú, de jó)1/3_vszd_Stall írta:Egye-fene Csaba!Becze Csaba írta:A Béni bácsi egy tündéri aranyos ember és én személy szerint minél több hasonló kiadványt szeretnék látni, de ezt valóban nem ártott volna lektoráltatni kiadás előtt, mert sok benne a hiba. Az emlékezetből írt anyagokkal ez sokszor előfordul.![]()
Csak jussak hozzá![]()
![]()
Azt gondolom, hogy ezekben a visszaemlékezésekbennem elsősorban a történelmi pontosság az érték, hanem maga az emlékező a kincs.
![]()
Bár én tudnék nyolcvanegynehány évesen így visszaemlékezni majd arra a régen volt
hajdani első,gyermekkori tűzköves "Gagarin űrhajómra"
Az anyagot egyébként nem a nyolcvanegynéhány, hanem hatvanegynéhány évesen írta a Béni bácsi és volt egy korabeli naplója is, ami azonban az ötevenes években elveszett, de körülbelül azt próbálta követni. Nyilván minden visszemlékezésben vannak hibák, ezért kell átfutni rajta és kiajvítani őket, mielőtt esetlegesen kiadnák. Tobak Tibi bácsi visszemlékezésében is sok minden kijavításra került az eredeti kézirathoz képest és ettől még semmit nem veszített az értékéből, sőt.
Ez esetben a kiadót "igényességét" jellemzi, hogy a 4. oldalra beírták, miszerint az anyag nem került lektorálásra, ezért a benne lévő pontatlanságokért, tévedésekért nem vállalnak felelősséget.
Ha már kiadnak valamit, akkor ezt tegyék normálisan. Minimális idő, pénz, stb kellett volna csak ehhez (személy szerint ha engem megkérnek, ingyen is megcsináltam volna).
A visszaemlékezésekről még annyit. Személy szerint a korabeli naplókat preferálom, ahogy akkor azonnal, frissiben leírták az eseményeket. A későbbi visszemlékezés mindig pontatlan. Csináltam egyébként olyat is, hogy elmentem egy veteránhoz, feltettem neki a kérdéseket és felvettem diktafonra. Elmentem hozzá néhány évvel később, feltettem ugyanazokat a kétrdéseket és egész más válaszokat kaptam (eből mindenki leszűrheti a konzekvenciákat az emberi emlékezőképesség határairól). Vannak bizonyos szegmensek, ahol a visszemlékezések ennyi év távlatából is jól használhatók, de sok szempontból sajnos nem. Nem véletlen, hogy jómagam sok éve nem diktafonozok már.
Egy amerikai kutató ismerősöm említette ezzel kapcsolatban, hogy az első könyve tele volt visszemlékezésekkel, a másodikba már alig rakott, a harmadikba pedig nem tett semmi ilyet.
Az ilyen "az emlékező a kincs" típusú kommenteket pedig nem tudom hova tenni, pláne nem a rolling eyessel kiegészítve. Odaírtasm fentebb, hogy a Béni bácsit nagyon szeretem és tisztelem (mert igen, természetesen őt is megkerestem sok éve már) De a visszaemlékezésének egyes részei ettől még pontatlanok.
Ilyen szempontból a Kelemen Antal visszemlékezése a legjobb, mert ő kerek perec kijelenti az elején, hogy ez dokumentumregény, így aztán az olvasó tudja, hogy nem minden úgy történt a valóságban, ahogy az le van írva a könyvben.
- VO101_Tom
Sajnos ebbe mi is beleszaladtunk, a Kőr Ászos kollégák talákoztak Rejtő Ernővel még 2005-ben (itt egy cikk a találkozásukról), invitáltak minket is, mire mi mondtuk, hogy köszönjük, de az öregúr elbeszélései nem igazán fedik a valóságot, amitől még érdekeseket mesélhet, de hát az ugye mese. Nem mondtuk senkinek, hogy ne találkozzanak vele, ne látogassák meg, csak kezeljék helyén az öregúr történeteit.Becze Csaba írta: de extrém példaként említhetném "Rejtő Ernő" ügyét is, mert ugye akkor is az volt a csodálatos lélegzetelállító írás én pedig a csúnya, rossz, gonosz, aki szólni mert, hogy egy szélhámos csalóról van szó és semmi sem igaz abból, amit leírt
Ezután persze mi lettünk a rosszak, hogy szólni mertünk...

-
VO101_Tobak
Oké , én benne vagyok!!!!!
Sheriff: inkább majd megmutatom
Sheriff: inkább majd megmutatom
VO101_Menyus írta:Én meg mindig arra megyel el ha haza tartok épp... Szóval egyszer összehozhatunk egy zongorista bambizást Herceghalmon...VO101_Sheriff írta:Herceghalmon? Itt fogsz lakni a "szomszédban" tezstvírVO101_Tobak írta:Most éppen építkezem Herceghalmon...?
(Én lenni biatorbágyi)
Egyébként Herceghalmon hol? (nagyon kicsit ismerem a helyet, unokatesómek ott laknak).
- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
Mondjuk az ál rejtő Ernőt említeni sem kellene itt, mert nem ez a kategória.VO101_Tom írta:Sajnos ebbe mi is beleszaladtunk, a Kőr Ászos kollégák talákoztak Rejtő Ernővel még 2005-ben (itt egy cikk a találkozásukról), invitáltak minket is, mire mi mondtuk, hogy köszönjük, de az öregúr elbeszélései nem igazán fedik a valóságot, amitől még érdekeseket mesélhet, de hát az ugye mese. Nem mondtuk senkinek, hogy ne találkozzanak vele, ne látogassák meg, csak kezeljék helyén az öregúr történeteit.Becze Csaba írta: de extrém példaként említhetném "Rejtő Ernő" ügyét is, mert ugye akkor is az volt a csodálatos lélegzetelállító írás én pedig a csúnya, rossz, gonosz, aki szólni mert, hogy egy szélhámos csalóról van szó és semmi sem igaz abból, amit leírt
Ezután persze mi lettünk a rosszak, hogy szólni mertünk...
A Béni bácsi könyvében ráadásul az a különlegesség, hogy ő mint szerelő írta meg az emlékiratait. Egyetlen más hasonló sincs, sajnos. Az a néhány megjelent visszemlékezés mind pilótáktól van, pedig a légierő állományának java része földi szolgálatot teljesített. Sajnos a háborúban is sokadrangúakként voltak kezelve a szerelők és később is nagyon szerénykedtek, nem akart írni egyikük sem. Mára pedig sajnos nem nagyon maradt olyan szerelő, aki szellemileg-fizikálisan olyan állapotban lenne, hogy használható visszamelékezést tudna írni...
A néhány hibás dátumtól, névtől, adattól eltekintve (pl. Béni bácsi "lelőtt" olyan pilótát is, aki szerencsére túlélte a háborút), a könyvet természetesen melegen ajánlom mindenkinek (a fentebbiek hozzátételével, azaz sajnos vannak benne olyan hibák, amit a kézirat átolvasásával, kis korrekciójával el lehetett volna kerülni igen könnyen)
Jómagam még egy komolyabb kéziratot ismerek egy szerelőtől, ami nem jelent meg nyomtatásban, de az sajnos ennél sokkal súlyosabb hibákkal van tele (pedig még jóval korábban írta le az emlékeit az öregúr, talán a hetvenes évek elején, vagy még korábban)
Igazából jó, pontos visszaemlékezést olyanok tudtak megírni, akiknek elég korabeli fogódzó volt a kezükben, azaz korabeli feljegyzések, napló, egyéb dokumentumok, esetleg levéltári anyag. Nálunk a legtöbb esetben semmi ilyesmi nem maradt meg, így aztán nem csoda, hogy belekerülnek a hibák az ilyen jellegű anyagokba (de ezek többségét ki lehetne javítani úgy, hogy maga a visszaemlékezés semmit sem veszítene az értékéből)
-
VO101_Menyus
Utólak kívánok minden Balázsnak boldog névnapot!
"Hogy megőrizd a békét, készülj a háborúra." "Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport"
-
VO101_Yosser
Papi!
Iron Maiden lesz a Sziget nulladik napján!!!
Iron Maiden lesz a Sziget nulladik napján!!!
Gyopárt a Hargitáról hozzatok, a székely hősök halhatatlanok!
-
VO101_Papi
Akkó kéne menni, nem? 
-
VO101_Sanyo
- Site Admin
És mi lesz a -1. napon? 
"In thrust we trust!"

-
VO101_Menyus
Ezen én is gondolkodom!VO101_Papi írta:Akkó kéne menni, nem?
"Hogy megőrizd a békét, készülj a háborúra." "Bízz Istenben, és tartsd szárazon a puskaport"
- VO101_RatBaG
- VO101_Sheriff
Sanyobá, milyen progival lehet rendszerinfót kérni? Régebben volt valami magyar, de annak annyi, valami everest rémlik, nemtom az e az?
Ja, és ha tudnál majd holnap esetleg szombaton estefelé rámszánni olyan 10-15 percet, azt megköszönném.
Ja, és ha tudnál majd holnap esetleg szombaton estefelé rámszánni olyan 10-15 percet, azt megköszönném.
A barátok jönnek mennek, az ellenségek meg csak gyűlnek...
-
VO101_Sanyo
- Site Admin
Régen Aida32 volt, ma Everest. Innen letöltheted: http://www.lavalys.com/products/downloa ... UE&lang=huVO101_Sheriff írta:valami everest rémlik, nemtom az e az?
Oké.Ja, és ha tudnál majd holnap esetleg szombaton estefelé rámszánni olyan 10-15 percet, azt megköszönném.
"In thrust we trust!"

-
VO101_Tobak
Sheriff: iwiw -en üzi ment..
-
VO101_Menyus
Ha herceghalmi bambizás akkor szóljatok!VO101_Tobak írta:Sheriff: iwiw -en üzi ment..
- VO101_Sheriff
Még nemVO101_Menyus írta:Ha herceghalmi bambizás akkor szóljatok!
- VO101_Sheriff
Van egy kis problémám a mikrofonommal. Gyakorlatilag mindig aktív. Olyan mint a voice activated TS-en, csak az XP-n kívül nem megy semmi.
Mi a f@szt kell ki-be-fel-le kapcsolni, hogy ne csinálja ezt?
Sanyo, ezért nem kerestelek meg, mert ezzel baszakodtam...
Mi a f@szt kell ki-be-fel-le kapcsolni, hogy ne csinálja ezt?
Sanyo, ezért nem kerestelek meg, mert ezzel baszakodtam...
-
VO101_Sanyo
- Site Admin
Lenémítással gondolom már próbálkoztál. 
"In thrust we trust!"

- VO101_Sheriff
Mit némitsak le?VO101_Sanyo írta:Lenémítással gondolom már próbálkoztál.
Végignyomkodtam az összes rohadt kapcsolót háromszor és sehogy nem volt jó. Vagy a egyáltalán nem szólt, vagy mindig szólt...