Az igazi Pumák és Dongók

Kép

Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom

VO101_Tom

aláltam pár képet a winyómon, fogalmam sincs már, hogy honnan vannak, de beteszem die, hátha nem láttátok (alattuk a linkben a nagy felbontású változat)

Kép
Puma's_01

Kép
Puma's_02

Kép
Puma's_03

Kép
Puma's_04

Kép
Puma's_05

Kép
Puma's_06

Kép
Puma's_07

Kép
Puma's_08

Kép
Puma's_09

Kép
Puma's_10

Kép
Puma's_11

Kép
Puma's_12

Kép
Puma's_13
Kép
VO101_Lecsó

A 4. képen Debrődy mellet az nem a Yossi??? :icon_crazy:
VO101_Sanyo
Site Admin

Wow!
"In thrust we trust!"
Kép
VO101_Sheriff

Szerintem a francia Puma könyvből vannak, ha jól emlékszem abban voltak színes képek.
A barátok jönnek mennek, az ellenségek meg csak gyűlnek...
VO101_NateDog
Kapcsolat:

VO101_Tom írta:aláltam pár képet a winyómon, fogalmam sincs már, hogy honnan vannak, de beteszem die, hátha nem láttátok (alattuk a linkben a nagy felbontású változat)
Nagyon jók, köszi!
VO101_MMaister

VO101_Sheriff írta:Szerintem a francia Puma könyvből vannak, ha jól emlékszem abban voltak színes képek.

Igen, Gyuri batol kertem kolcson azt a konyvet es scanneltem be oket, mar jo par eve. Sot azt hiszem PS-el bele is nyultam. Valoszinuleg igy kerult Yossi a 4. kepre :mrgreen:

Meg annyit, hogy a kepeket Daniel Laszlo hdngy. a 101/3. muszaki tisztje keszitette.
VO101_Tom

MM. Itt van az, amiről tegnap beszéltünk. Bemásolom ide az sg-s beszélgetást, esetleg kérdezz rá makettező körökben, mit szólnak ehhez (hozzáteszem, van olyan oldalrajz, és makett matrica is, amin a jelvény rajzolata stimmel, de olyat nem láttam, amin a szín ne kék-sárga lett volna):
Elsőnek a jelvény, amit Zsámboki Tibor ales osztott meg még Facebook-on. Ez a jelvény a háborút is megjárta, a dongo századiroda falán lógott anno.

Kép

Itt meg amit Fotoshopban próbálgattam:
Kutakodtam egy kicsit ez a dongós jelzés után, a neten fellelhető összes színes rajzon, könyvben és leírásban kék alapon sárga dongóval rajzolják a gépeket. A legtöbbjén Punyek jelvénye található, még maketthez adott leáztatható matricán is láttam

Kis emlékeztető: A modern Dongo jelvény:
Kép
Punyek (?) jelvénye )nemtom tényleg ő rajzolta-e, a V.4 ezt használja kezdetektől
Kép

Viszont van egy olyan erős gyanúm, hogy ez teljesen rossz.

Tudom, ez a módszer azért hagy némi kívánnivalót maga után, de a fekete fehér képeken szerencsére elég jól meg lehet különböztetni egymástól a piros és a sárga színeket. Előbbi sötétszűrke, utóbbi világosszürke lesz, ha meg van valami referenciának használható szín, akkor pláne nagy pontossággal megmondható melyik melyik. A fényképek egymáshoz képest sajnos nem használhatók, más kontraszt, fényviszonyok, stb, de egy-egy képen csináltam néhány próbát (próbáltam ugyanolyan irányba álló felületekről venni a színt, hogy a környezeti fények mindegyikre ugyanúgy essenek):

Első Horthy István gépe. A dongó elég sötét, főleg az alatta festett körhöz képest. Az egyébként is nagyon világos (kb mint a felségjel szine, talán fehár vagy drapp), de az teljesen jól látszik, hogy a referenciának használt sárga törzssáv közelében sincs a dongo színe:
Kép

Második képen szintén Horthy István van, ezen a törzssáv nem látható, amihez hasonlítani lehet, az az öltözete, világos színű nadrág ezen a képen is nagy kontrasztban van a dongó jelzéssel. Pedig az a nadrág biztos nem volt sárga:
Kép

Egy kicsit kihúztam a gép oldalán a jelzést, ezen a rajzolat látszik egész szépen:
Kép

A harmadik képen a jelzés szintén nagyon elkülönül a hétterétől. Betettem ide a két jelvényt, látszik, hogy a virtuális dongónál használt jelzésen a világoskék és a sárga árnyalatát alig lehet megkülönböztetni. Az előző két képen használt összehasonlítások itt is ugyanazt adják: a sárga törzssávhoz nem sok köze van, ellenben a trikolor festéséhez sokkal inkább.
Ami viszont ezen a képen más, mint az előbbieken, az a jelvény háttere. Itt egyértelműen sötétebb, mint a felségjelzés, elképzelhető, hogy ez a drapp helyett tényleg világoskék alapon piros jelzést takar:
Kép

Mindezek után ezt tegnap elküldtem Becze Csabának is, hogy ő mit mond rá. Ezt válaszolta: "Szia, a drapp (amit Safi linkelt) az autentikus, így nézett ki a Dongó századjelvény. A színekben voltak árnyalatnyi különbségek, de a dongó maga a fekete mellett pirossal/sötétsárgával volt festve. Alapból szerintem általában pirossal, de a gépekre, külső objektumokra festett jevényt a nap is szívta, fakította."

Hogy a drappos jelvényen hol lehet a sötétsárga, arra még visszakérdeztem. Persze a legjobb egy korabeli színes fénykép lenne, de arra kb 0% az esély, hogy előkerüljön valahonnan.

Ja, és ha már Héja, tegnap találtam ezt a két képet, qrvajók:
Kép
Kép
FOTO:FORTEPAN
Kép
B. Stenge Csaba
Kapcsolat:

Tomi,

Maga a rovar teste volt kétszínű, a fekete melleti színére értettem a pirosat/sötétsárgát. (Mint írtam, szerintem ez általában piros volt, de szívta is a nap, attól lett talán sötét narancssárgás néha). A háttér a rovar mögött az világosabb sárga. A világoskék rossz. Nagyon sok a teljesen rossz színezés de ez nem csoda, hiszen nem nagyon maradtak autentikus források. (Nemrég kaptam kölcsön egy nagyon szép fotóalbumot, azon egy ritka századjelvény van hímezve, amiben az adott pilóta szolgált és ott bizony autentikus színeket hímeztek bele, arról a századról is mindenhol teljesen rosszul kifestettként szerepel a jelvény).

Az alsó két MÁVAG Héja kép Kass törzsőrmester gépe, amely a tapolcai vadászgyakorló osztály állományában volt. Ezt a gépet 1944. április 13-án rongálták meg az amerikai vadászok. A képeket Pocskai János készítette a gépről (aki műszaki írnok volt a tapolcai reptéren), az ő tulajdonát képezik.
VO101_Tom

B. Stenge Csaba írta:Tomi,

Maga a rovar teste volt kétszínű, a fekete melleti színére értettem a pirosat/sötétsárgát. (Mint írtam, szerintem ez általában piros volt, de szívta is a nap, attól lett talán sötét narancssárgás néha). A háttér a rovar mögött az világosabb sárga. A világoskék rossz. Nagyon sok a teljesen rossz színezés de ez nem csoda, hiszen nem nagyon maradtak autentikus források. (Nemrég kaptam kölcsön egy nagyon szép fotóalbumot, azon egy ritka századjelvény van hímezve, amiben az adott pilóta szolgált és ott bizony autentikus színeket hímeztek bele, arról a századról is mindenhol teljesen rosszul kifestettként szerepel a jelvény).

Az alsó két MÁVAG Héja kép Kass törzsőrmester gépe, amely a tapolcai vadászgyakorló osztály állományában volt. Ezt a gépet 1944. április 13-án rongálták meg az amerikai vadászok. A képeket Pocskai János készítette a gépről (aki műszaki írnok volt a tapolcai reptéren), az ő tulajdonát képezik.
Szia,
Melyik századról van szó? Tudsz mutatni képet arról az autentikus jelvényről? Ha nem titok :)
A legutolsó két kép a fortepan.hu-n volt fent. Google adta a találatot a Mávag Héjára keresve, de ott semmi egyéb adat nem volt a képről.
Kép
B. Stenge Csaba
Kapcsolat:

Szia Tomi!

Az egy bombázószázad jelvénye (nem fotóztam még be). Van egyébként színes dongó jelvényem is. Ezek egy századjelvényes projektben vannak (anno Csizek Zoli barátommal tervezgettünk egy ilyesmit, de ő aztán 2006-ban kiadta a maga részét - én előtte, akkor és azóta is gyűjtögetem az anyagot, egyszer majd lesz belőle valami).
Johann Wind

Ő Kiss László lehet a Puma pilóta. Tudja vki hogy mi történt vele? Mikor hunyt el, esetleg köztünk van-e még?

http://gyujtemeny.vatera.hu/egyeb_papir ... 91239.html
Szegeden születtem
Szép leányt szerettem
VO101_Sheriff

Johann Wind írta:Ő Kiss László lehet a Puma pilóta. Tudja vki hogy mi történt vele? Mikor hunyt el, esetleg köztünk van-e még?
1944. nov. 5-én Kiss László hdgy. gépét szétlőtték, kényszerleszállt és megsebesült. Hirtelenjében ennyi.

http://www.pumaszallas.hu/puma-amerikai ... on_05.html
A barátok jönnek mennek, az ellenségek meg csak gyűlnek...
Johann Wind

VO101_Sheriff írta:
Johann Wind írta:Ő Kiss László lehet a Puma pilóta. Tudja vki hogy mi történt vele? Mikor hunyt el, esetleg köztünk van-e még?
1944. nov. 5-én Kiss László hdgy. gépét szétlőtték, kényszerleszállt és megsebesült. Hirtelenjében ennyi.

http://www.pumaszallas.hu/puma-amerikai ... on_05.html

Köszönöm az infót.:) Én annyit tudok róla hogy Tobak Tiborral együtt szökött haza Németországból amikor mindketten sebesültek voltak. Kiss László a kényszerleszállásnál gerinctörést szenvedett és mikor visszatértek Tobakkal a Puma ezred állományába került újra. A Pumák földön-égenben olvastam és volt vele egy interjú a Légi háború Magyarország felett II. kötetében is 1980-ból, tehát a háborút biztosan túlélte.
Szegeden születtem
Szép leányt szerettem
VO101_Tom

Antikváriumból kaptam értesítést, hogy a Pumák földön - égen egy példánya megvásárolható 1840 Ft (+posta) áron.
Kell ez innen valakinek?

https://www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=18195
Kép
VO101_Popeye

CR-32 és Re-2000 Falco (nem MÁVAG Héja) volt fehér keresztes felségjellel ?
VO101_Papi

VO101_Popeye írta:CR-32 és Re-2000 Falco (nem MÁVAG Héja) volt fehér keresztes felségjellel ?
Horthy gépe: http://www.makett.org/index.php/topic,1286.30.html

Szerintem cséer32-nek is lenni kellett fehér keresztel, mivel sokáig használták kiképzésre. Szétnézek az anyagaim között ha nagyon fontos.

Közben utánanéztem, és volt 32-es fehér keresztes, sajnos behalt a szkennerem, így nem tom a képet betenni
A hozzászólást 3 alkalommal szerkesztették, utoljára VO101_Papi 2012.04.02. 18:53-kor.
VO101_Tom

Igen.
Ez egy Pumás Cr-32...
Kép

Ez pedig Dongós Re-2000.
Kép
Kép
VO101_Popeye

Köszi, le voltak értékelve az 1/48-as (régen 1/50) Smer makettek, megvettem őket :) Tudom, nem nagy szám egyik sem, de egynek elmegy.
Johann Wind

Szerintetek ez az aminek írják? Én nem értek hozzá, még nem is láttam ilyet.http://gyujtemeny.vatera.hu/militaria/f ... szabbitott
Szegeden születtem
Szép leányt szerettem
VO101_Tom

Passz. Olasz cuccokat nem igazán ismerem, az ilyen ritka dolgokat pláne...
Kép
Válasz küldése